Majoritatea pacienților internați în spital cu COVID-19 prezintă comorbidități, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au descoperit că există patru boli care asociate cu infecția cu coronavirus pot duce la forme severe ale COVID-19.
Oamenii de știință estimează că din 906,849 de pacienți cu COVID-19 care au fost internați în spital, 30% erau obezi, 26% aveau hipertensiune arterială, 21% aveau diabet și 12% sufereau de insuficiență cardiacă, potrivit WebMD.
Din datele analizate de cercetători, reiese că două treimi (63,5%) din cei internați au ajuns în spital tocmai din cauza acestor comorbidități, iar dacă acestea nu existau, pacienții nu ar fi avut nevoie de internare.
Specialiștii estimează că o reducere de 10% în cazul acestor patru afecțiuni ar fi putut preveni 11% din spitalizări ale pacienților cu COVID-19.
Autorii studiului sunt de părere că ar trebui promovat stilul de viață sănătos pentru a scădea riscul de COVID-19 sever.
„Este trist că această boală există de un an întreg, milioane de oameni au murit și zeci de milioane sunt spitalizați pe tot globul, iar noi nu am adresat una dintre metodele majore prin care se pot preveni deznodăminte așa severe”, a spus Dariush Mozaffarian, medic cardiolog.
Pentru studiului lor, experții au folosit datele a 5.279 pacienți cu COVID-19 internați într-un spital din orașul New York.
Datele mai arată că vârsta și etnia au fost, de asemenea, asociate cu spitalizările în cazul pacienților cu COVID-19. De exemplu, în jur de 8% dintre spitalizările cu COVID-19 au fost tineri cu vârste sub 50 de ani ce sufereau de diabet, în comparație cu 29% dintre spitalizările celor cu COVID-19 în cazul celor cu vârste de 65 de ani sau mai mult.
La orice vârstă, spitalizările asociate cu toate cele patru afecțiuni au fost în număr mai mare în cazul pacienților de culoare decât în cazul pacienților care nu erau de culoare.