Mai mulți virologi și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește o nouă subvariantă COVID-19. Varianta BA.2.75, poreclită și „Centaurus”, pare că se transmite rapid și este deja prezentă în mai multe țări. Cu toate acestea, cercetătorii nu au încă toate informațiile necesare despre ce complicații poate crea.
Subvarianta Centaurus a fost prima oară detectată în India, la începutul lunii mai și începe să devină rapid dominantă în mai multe țări, în locul subvariantei BA.2, a Omicron.
Noua subvariantă a mai fost identificată în 10 țări, precum: Marea Britanie, SUA; Australia, Germania și Canada, scrie The Guardian.
CDC a transmis, pe 7 iulie, că este o „variantă sub monitorizare”, ceea ce înseamnă că există câteva semne că ar putea fi mai contagioasă sau asociată cu forme de boli mai severe, însă dovezile nu sunt încă concludente. În următoarele săptămâni, cercetătorii vor avea informații mai clare.
OMS monitorizează, de asemenea, îndeaproape noua variantă, însă dr. Soumya Swaminathan, șefa organizației, spune că nu sunt încă îndeajuns de multe cazuri pentru a înțelege cât de severă este BA.2.75.
Cu toate acestea, virologii sunt îngrijorați de rapiditatea cu care s-a răspândit aceasta în toate colțurile lumii și de mutațiile cu care vine varianta BA.2.75, care a evoluat din BA.2.
„Nu este neapărat vorba despre mutațiile în sine, ci de numărul lor”, spune dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London. „Este greu să prezicem efectul atât de multor mutații care apar în același timp”.
Cercetătorii sunt îngrijorați de capacitatea impresionantă a virusului de a tolera schimbările în ceea ce privește proteina spike – partea prin care se produce infecția și pe care mare majoritatea vaccinurilor anti-COVID se bazează.
„Acum un an prin vremea aceasta, mulți erau convinși că Delta este apogeul evoluției pe care îl poate atinge coronavirusul, însă apariția variantei Omicron și variabilitatea acesteia sunt semne că, noi ca populație, nu putem aplica un plan de apărare asemănător cu cel împotriva gripei”, spune dr. Stephen Griggin, virolog la Universitatea din Leeds.
Experții continuă să recomande vaccinarea ca fiind cea mai bună măsură de protecție împotriva formelor severe de boală.