Cercetatorii britanici avertizeaza ca bolul cu lapte si cereale de la micul dejun contine mai mult zahar decat o delicioasa inghetata.
Specialistii spun ca cerealele invelite in ciocolata, cele care contin fructe deshidratate sau cerealele cu tot felul de glazuri contin un raport caloric prea mare pentru un copil.
In plus, nivelul de glicemie din sange creste datorita zaharurilor, iar micutii vor avea prea multa energie, pe care nu o vor elimina pe parcursul zilei.
Oamenii de ştiinţă spun că într-o 100 de grame de cereale se găsesc 10 grame de zahăr.
Cercetătorii atrag atenţia că de cele mai multe ori eticheta diferitelor mărci de cereale este înşelătoare. Astfel, zahărul poate fi ascuns sub diverse forme, precum zaharoza, obţinută prin diferite tehnici de prelucrare a zahărului, glucoză, siropul de glucoză, melasă, diferite fructe uscate, miere, sirop de fructoză, aroma de ciocolată, toate acestea îmbinate devin chiar şi pentru persoanele adulte adevărate bombe calorice.
De asemenea, oamenii de ştiinţă completează că numărul ingredientelor este direct proporţional cu raportul nivelului caloric.
Pentru a evita cantitatea crescută de zahăr, specialiştii recomandă cerealele integrale, care combinat cu lapte oferă energia necesară până la masa de prânz. Terciul de ovăz, amestecat cu o banană şi cu o lingură de dulceaţă, reglează tensiunea arterială, pentru că are un nivel scăzut de sare. Pe lângă faptul că este natural, accelerează şi tranzitul intestinal lent. Acest tip de cereale conţine 1.1g zahăr şi urme de sare la 250 de grame de cereale.
Deşi cerealele cu musli oferă organismului fibre, acestea trebuie consumate cu atenţie, deoarece au un conţinut ridicat de grăsimi, sare şi zahăr. Pentru persoanele înnebunite după musli există şi o variantă mai săracă în lipide şi glucide, cerealele musli naturale, care conţin 12 grame de zahăr şi 0,01 grame de sare la 250 de grame de cereale.