Costul intervențiilor chirurgicale robotice este cu aproape 50% mai accesibil ȋn România, decât în străinătate. Iar specialiști de top, cu experiență internațională, se găsesc și la noi. Îndepărtarea prostatei, cea mai frecventă operație asistată robotic din lume, costă ȋntre 14.000 și peste 28.000 euro, potrivit datelor publicate pe o platformă de căutare a celei mai bune variante de tratament. Cea mai scumpă variantă este ȋn Israel, iar la polul opus se află Turcia. Cheltuielilor intervenției li se adaugă cele logistice, ȋn cuantum de aproximativ 4.000 euro. Ȋn România, costul unei astfel de proceduri variază între 10.000 si 16.000 euro.
„Am investit 3 milioane de euro în tehnologia robotică de ultimă generație. Obiectivul nostru este să oferim pacienților români, la ei acasă, un act chirurgical de cea mai înaltă precizie. La nivel mondial, chirurgia robotică este un standard și mă bucur enorm că începând de luna aceasta avem echipe de medici pregătiți pentru chirurgie robotică toracică, urologică și de medicină generală”, declară dr. Ovidiu Palea, fondatorul Grupului Provita.
Românii au la dispoziție aceeași tehnologie pe care o regăsesc în străinătate, cu medici de top acreditați internațional în chirurgie robotică. În plus, cei care optează pentru o intervenție ȋn țară scutesc cheltuielile de deplasare pre și post-operatorii și, ȋn același timp, reduc riscul de infectare cu noul coronavirus, aferent călătoriilor.
„Beneficiile sunt fantastice, impactul asupra pacientului este minim, refacerea este extraordinar de rapidă, fără dureri, ceea ce asigură o reintegrare post-operatorie foarte rapidă în viața personală și profesională”, completează dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, singurul doctor român specializat în chirurgie robotică toracică.
Prin utilizarea acestei noi tehnologii, foarte multe intervenții chirurgicale, care anterior nu puteau fi executate cu rezultate satisfăcătoare, sunt acum ușor realizabile și în România.
„Mobilitatea foarte mare a brațelor robotice articulate și vizualizarea extrem de clară, 3D, mărită de 10 ori, permit chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau chirurgia deschisă”, menționează dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală.