Cifre îngrijorătoare: Un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate, în Europa, din cauza COVID-19

  • Publicat:
Cifre îngrijorătoare: Un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate, în Europa, din cauza COVID-19
Organizația Europeană de Combatere a Cancerului: “În prezent, un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate în Europa, din cauza Covid-19. Trebuie luate măsuri urgente”

Aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent, în Europa, din cauza pandemiei de coronavirus și a contextului sanitar generat de Covid-19, arată datele publicate, la nivel european, în aceste zile, de către Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (European Cancer Organisation).

Cifrele Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE) sunt constatări dure privind provocările întâmpinate de serviciile și unitățile medicale de tratare a cancerului în Europa, pe durata pandemiei de coronavirus.

Aceste date stau la baza lansării campaniei „Time To Act”, concepută și desfășurată de Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (OCE), pentru a determina publicul larg, din țările europene, pacienții diagnosticați cu diverse forme de cancer, responsabilii în elaborarea politicilor de sănătate, dar și profesioniștii din domeniul sănătății să conștientizeze și să lupte, în continuare, împotriva cancerului, în ciuda dificultăților generate de contextul pandemic, în special asupra sistemelor sanitare de pe continent (și nu numai).

100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate

Datele European Cancer Organisation (OCE) scot în evidență amploarea crizei privind lupta împotriva cancerului, astfel:

  • Aprox. 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, în țările din Europa;
  • Aprox. 100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei, lucru care duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi;
  • 1 din 2 persoane, care prezintă simptome de cancer, nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare;
  • La ora actuală, 1 din 5 pacienți diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

„Avem nevoie urgentă de măsuri”

Prezentarea și analiza datelor Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE), precum și instrumentele campaniei „Time To Act”, disponibile în peste 30 de limbi, printre care și limba română, vor fi prezentate în cadrul unui eveniment virtual, ce va avea loc pe 9 septembrie, intervalul orar 10:00-11:00 (ora de vară a Europei Centrale). La eveniment vor participa mai mulți lideri politici, printre care și Alin Mituța (membru al Parlamentului European) și Marian Jean Marinescu (membru al Parlamentului European).

„Aceste constatări scot în evidență impactul pe care Covid-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum și pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului și a combate, totodată, deficitul de forță de muncă și de aprovizionare din sectorul medical”, punctează Dr. Matti Aapro, Președinte al European Cancer Organisation (OCE).

Semnele la care trebuie să fim atenți

În campania „Time To Act”, europenii sunt îndemnați să fie atenți la semnalele de avertizare în depistarea cancerului (de exemplu: sângerări în urinare, tumori identificate la sâni, dificultăți de înghițire, pierderi neobișnuite în greutate) și să meargă degrabă la medic, în momentul în care observă că se confruntă cu simptome suspecte.

Vizitele de screening privind depistarea cancerului sunt esențiale în creșterea șanselor de diagnosticare la timp și de tratare a bolii. Totodată, în cazul pacienților europeni diagnosticați deja cu cancer, tratamentul nu poate fi întârziat, motiv pentru care OCE îi îndeamnă să înțeleagă și să militeze pentru importanța programelor lor de tratament, în vederea vindecării cancerului, și să le mențină.

„Time To Act” reafirmă misiunea Organizației Europene de Combatare a Cancerului de a îndemna și sprijini specialiștii din domeniul sănătății în angajamentul lor privind oferirea îngrijirii necesare bolnavilor de cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult