Ciroza și diabetul: care este legătura între aceste afecțiuni?

  • Publicat:
Ciroza și diabetul: care este legătura între aceste afecțiuni?
Sursa foto: Shutterstock

Ciroza și diabetul sunt două afecțiuni strâns legate una de alta. Scăparea de sub control a glicemiei poate avea efecte devastatoare asupra rinichilor, inimii și ochilor, dar și asupra ficatului.

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 sunt expuse unui risc mult mai crescut de a dezvolta steatohepatită (ficat gras). Această boală afectează aproape o treime din populația adultă din majoritatea țărilor puternic industrializate. În lipsa unui tratament și a unor măsuri de corectare a obiceiurilor nocive (fumat, consum de alcool, dietă bogată în grăsimi etc.), steatoza hepatică poate duce, în timp, la apariția cirozei hepatice.

Citește și: Dr. Laura Ene, despre ficatul gras: „Hrana să vă fie medicament, nu medicamentul hrană”

Ciroza și diabetul, un duo periculos

Un studiu recent care a inclus 400 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani a arătat însă că ciroza și diabetul pot fi strâns legate.

Astfel, în urma biopsiilor hepatice realizate de medici, după efectuarea în prealabil a unei ecografii abdominale ce a relevat suspiciune de ficat gras, s-a constatat că diabetul zaharat de tip 2 era o afecțiune comună în rândul subiecților respectivi.

Aproape 60% dintre acești participanți erau bărbați cu vârsta peste 60 de ani care aveau un indice de masă corporală crescut și hipertensiune arterială. Foarte îngrijorător însă este faptul că ciroza și diabetul au fost identificate și în segmentul de vârstă 18-34 de ani.

Citește și: 20 de semne că ficatul tău e plin cu toxine

O altă cercetare a arătat că pacienții cu diabet au un risc mult mai mare de a dezvolta fibroză hepatică (cicatrizarea ficatului), iar un alt studiu indica faptul că peste 10% dintre decesele în rândul diabeticilor erau atribuite cirozei.

Prognosticul în ceea ce privește ciroza hepatică este cu atât mai rezervat cu cât boala este descoperită tardiv. Din acest motiv, este foarte important ca pacienții diabetici să țină sub control boala cu ajutorul medicamentelor și dietei recomandate și să meargă regulat la medic pentru analize și investigații imagistice.

Dieta indicată celor cu diabet și boli de ficat

Numeroase studii au arătat că pierderea în greutate cu 1-2 kilograme pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de complicații cauzate de diabet, așa cum este steatoza hepatică.

Experții spun că dieta mediteraneeană este ideală în cazul diabeticilor. Aceasta include consum crescut de fructe și legume proaspete, pește, ulei de măsline, paste integrale și cantități scăzute de carne roșie.

Anumite medicamente utilizate în tratamentul diabetului pot fi benefice și pentru ficat, cum este tiazolidindiona și sulfonilureicele. În schimb, se recomandă precauție în administrarea de metformin – chiar dacă această substanță ajută la reglarea glicemiei, în cazurile avansate de boli hepatice este contraindicată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult