Clasamentul celor mai bune diete

Fie ca oscileaza intre recomandarile organizatiilor de nutritie de peste tot din lume, intre preferintele culinare special indreptate spre legume si fructe, ori spre privarea organismului vizavi de anumite clase proteice, dietele exista in viata celor mai
  • Publicat:
  • Actualizat:
Clasamentul celor mai bune diete
Clasamentul celor mai bune diete

Fruntasa este dieta Ornish
Clasamentul a fost realizat in functie de masura in care dietele calificate au indeplinit sau nu o serie de factori vizand influentarea aparitiei unor boli cardiace. Fiecare dintre elementele urmatoare, au valorat aproximativ 10 puncte fiecare: fructe, legume, nuci, seminte, soia, cantitatea de carne rosie, fibrele, acizii grasi polisaturati, precum si acizii grasi nesaturati. Iata la ce concluzie au ajuns  cercetatorii:

* dieta Ornish
* dieta bogata in carbohidrati
* dieta revolutionara pe baza de glucoza
* dieta South Beach
* dieta Zone
* dieta bogata in proteine
* dieta South Beach in 3 pasi
* dieta Atkins

Clasamentul final nu poate fi decat imbucurator, si in ultima instanta incurajator, pentru Dean Ornish, fondatorul principiilor dietei cu acelasi nume. Fondator si presedinte al unui important institut de cercetare in domeniul medicinii preventive din California, medicul vorbeste despre planul sau alimentar, care, se dovedeste a fi nu doar protectiv, ci si profilactic pentru sistemul cardiocirculator.

Vestea buna este ca organismele din domeniul nutritiei incep sa constientizeze rolul esential pe care il au dietele de preventie in evitarea instalarii bolilor cardiace. Majoritatea celor care apeleaza la regimuri alimentare, ajung sa afecteze in mod grav sanatatea inimii, cu riscul subtierii siluetei.

Desi exista foarte multe diete, care au fost pe deplin mediatizate, este bine de stiut ca regimul Ornish nu doar previne aparitia bolilor cardiovasculare, ci si ajuta la ameliorarea acestora.

Fondatorul dietei South Beach insa, nu este de aceeasi parere. Arthur Agatston, medic cardiolog, afirma ca principiile regimului mai sus mentionat au ca inspiratie planul alimentar dezvoltat de el. Acesta continua seria de acuzatii, spunand ca nu gaseste cuviincioasa atitudinea laudativa a breslei vizavi de dieta Ornish, in conditiile in care intreg regimul are la baza o singura saptamana de meniu. El aduce ca si contraargument bogatia de retete si de combinatii culinare pe care o pune la dispozitie regimul South Beach. Ceea ce il irita insa cu adevarat pe Agatston este faptul ca, desi foarte similara, dieta conceputa de el este situata foarte jos in clasament, prea jos, dupa parerea lui.

Slabesti sanatos vs slabesti repede
Important este sa slbesti sanatos, si nu doar repede, iar asupra acestui aspect cad de acord atat Ornish, cat si Agatston, dar si restul cercetatorilor si medicilor partasi la alcatuirea topului. Recomandabil este sa scapi de kilogramele in plus, fara sa iti neglijezi sanatatea, sau, si mai grav, sa-ti faci rau singura. Ideea de baza a actiunii nu este sa determine oamenii sa renunte la ideea de a slabi, ci aceea de a determina cat mai multe persoane sa aleaga un plan alimentar potrivit pentru fiecare, dar unul care sa influenteze in mod negativ starea de sanatate. Modificarile care se produc in organism trebuie sa aiba loc gradual, sa ofere astfel sistemul cardiocirculator posibilitatea de a se adapta noului stil de viata.

Se poate demara un astfel de regim alimentar apeland la dieta Atkins, de pilda, insa este necesar de stiut ca, dupa un timp, trebuie reintrodusi in alimentatia curenta atat carbohidratii, cat si grasimile (fireste, cele sanatoase). In plus, fiecare dintre noi are nevoie sa inteleaga ca orice dieta inceputa si abandonata, nu va conduce la pierderea kilogramelor in plus. In unele cazuri, aceste tentative nereusite de a slabi ingreunaza, unoeri chiar zadarnicind, eforturile ulterioare in acelasi sens.

Articol exclusiv online (A. Raicu)


 

Urmărește CSID.ro pe Google News