Concertele ar putea reduce nivelul stresului

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au arătat că muzica live ar putea ajuta în reducerea nivelului de cortizol (hormonul stresului).
  • Publicat:
  • Actualizat:
Concertele ar putea reduce nivelul stresului
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au arătat că muzica live ar putea ajuta în reducerea  nivelului de cortizol (hormonul stresului). În ultimii zece ani, mai multe studii au demonstrat că ascultatul muzicii şi chiar fredonatul unei melodii pot avea un efect pozitiv asupra stări noastre de bine. 
 
Până acum, niciun studiu nu s-a concentrat exclusiv pe beneficiile pe care le are participarea la un concert. Rezultatele noului studiu te vor face cu siguranţă să îţi comanzi un bilet pentru cel mai apropiat concert sau festival!
 
“Acestea sunt primele dovezi care arată că participarea la evenimente culturale poate avea impact asupra activităţii endocrine şi poate regla nivelul stresului. Aceste rezultate se alinează cu alte 22 de studii anterioare care arată că ascultatul muzicii într-un mediu controlat cum ar fi laboratorul sau un spital poate reduce nivelul cortizolului”, explică Daisy Fancourt şi Aaron Williamon, cercetători la Colegiul Imperial din Londra în studiul publicată în revista Public Health.
 
Pentru a testa beneficiile muzicii live, Fancourt şi Williamon au dus 117 voluntari (printre care se aflau mari fani ai concertelor, dar şi persoane care au recunoscut că merg foarte rar la astfel de evenimente) la două concerte ale compozitorului Eric Whitacre. Acestora li s-a testat nivelul hormonului de stres înainte de fiecare reprezentaţie şi la 60 de minute mai târziu, în timpul pauzei. Pentru a elimina parametrii variabili, la ambele concerte s-a interpretat aceeaşi muzică pentru exact aceeaşi durată de timp.
Echipa de cercetători a constat că, în general, nivelul de cortizol a scăzut în cazul ambelor concerte.
 
Cortizolul este un hormon produs de organism în momente de stres fizic sau mental şi, deşi poate avea efecte positive în doze mici (ne poate face mai alerţi şi mai productivi), pe o perioadă  lungă de timp este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet şi impotenţă. Aşadar, reglarea nivelului de cortizol este un element crucial pentru starea noastră de sănătate generală.
 
În plus, se pare că nu contează cât de mult ştiu despre muzică voluntarii sau care sunt preferinţele lor muzicale – concertul a avut un efect asemănător asupra tuturor subiecţilor.
 
“Este importat de menţionat că efectul nu este asociat cu vârsta, experienţa muzicală sau familiaritatea cu muzica la care sunt expuşi. Asta înseamnă că există un răspuns universal la cei care au participat la concert”, subliniază cei doi cercetători. În studiu a fost implicat un grup restrâns şi a fost analizat efectul de calmare pe care îl are  muzica clasică. Cercetătorii recunosc că nu au folosit un grup de control şi că trebuie să facă mai multe analize pentru a confirma relaţia dintre muzica live şi nivelul de stres.
 
“Studiul analizează modul în care participarea la concerte şi evenimente culturale poate influenţa starea psihologică şi biologică şi, în consecinţă, potenţialul acestora de a îmbunătăţi starea de sănătate”, concluzionează cercetătorii britanici.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Rinoplastia, arta remodelării nasului
Rinoplastia, arta remodelării nasului
Recomandări: