Condimentul despre care urmează să discutăm este folosit încă din antichitate ca medicament pentru a trata problemele digestive, infecțiile și inflamațiile. Turmericul este un condiment des folosit în preparate pentru a îmbunătăți atât culoarea, cât și gustul, dar este recunoscut și pentru beneficiile sale medicinale pentru sănătate.
Potrivit unui studiu, turmericul conține un compus cu efect similar omeprazolului pentru tratarea refluxului acid, arsurilor, balonării și altor simptome comune de indigestie. Curcuma este un compus care se regăsește în mod natural în turmeric și s-a folosit de-a lungul anilor ca medicament pentru a trata problemele digestive, infecțiile și inflamațiile.
În urma unui studiu pentru care s-au recrutat 206 participanți cu indigestie funcțională, timp de 28 de zile, participanții au fost divizați în trei grupuri de tratament. Primul grup primea două capsule care conțineau 250mg de curcuma, de patru ori pe zi, al doilea grup primea o capsulă de 20mg omeprazol o dată pe zi. Cel de-al treilea grup primea un tratament combinat cu o capsulă de 20mg omeprazol pe zi și două capsule de 240mg curcuma de patru ori pe zi.
Evaluarea SODA s-a făcut pe baza simptomelor indigestiei. Astfel, scorurile au sugerat că severitatea durerilor abdominale și ale simptome nedureroase precum sațietatea timpurie, balonarea, vărsărurile și stările de greață au fost reduse în grupul în care s-a combinat curcuma cu omeprazol.
Rezultatele arată că atât curcurma, cât și omeprazolul au efecte similare asupra indigestiei funcționale fără efecte adverse serioase.
Folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică iar în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gatric este mult mai frecventă.
Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie (şi sub indicaţia medicului) astfel de reparate fitoterapeutice cu turmeric.