Persoanele trecute de 60 de ani care consumă alcool în mod regulat prezintă un risc crescut de deces prematur, în special din cauza cancerului sau a problemelor de inimă și vasele de sânge.
Aceasta este concluzia unui nou studiu amplu, publicat săptămâna aceasta de JAMA Network Open, privind consumul de alcool, care se bazează pe numeroase alte studii recente care arată că orice cantitate de alcool consumată este asociată cu riscuri semnificative pentru sănătate.
Aceasta reprezintă o schimbare față de mesajele de sănătate publică din ultimele decenii, care sugerau că un consum moderat de alcool (unul sau două pahare pe zi) nu era periculos. Recent, experții au descoperit erori în modul în care cercetătorii au ajuns la aceste concluzii anterioare.
În acest ultim studiu, cercetătorii din Spania au analizat datele de sănătate a peste 135.000 de persoane, toate având cel puțin 60 de ani, care trăiau în Regatul Unit și și-au furnizat informațiile de sănătate în baza de date UK Biobank. Vârsta medie a persoanelor la începutul perioadei de analiză a fost de 64 de ani.
Cercetătorii au comparat rezultatele de sănătate pe o perioadă de 12 ani între cei care consumau alcool ocazional și cei care consumau o anumită cantitate de alcool zilnic. Cele mai mari riscuri pentru sănătate au fost observate între băutorii ocazionali și cei pe care cercetătorii i-au etichetat drept „cu risc ridicat”. Băutorii ocazionali consumau mai puțin de aproximativ două pahare pe săptămână, în timp de grupul cu risc ridicat includea bărbați care consumau în medie aproape trei pahare pe zi sau mai mult și femei care consumau în medie aproximativ un pahar și jumătate pe zi sau mai mult. Analiza a arătat că, în comparație cu consumul ocazional, consumul cu risc ridicat a fost asociat cu:
Obiceiurile de consum moderat au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de deces prematur și de deces din cauza cancerului, chiar și consumul mediu de aproximativ un pahar sau mai puțin pe zi a fost asociat cu un risc crescut cu 11% de deces din cauza cancerului.
Descoperirile au sugerat, de asemenea, că un consum preponderent de vin sau consumul de alcool în timpul meselor ar putea fi asociat cu un risc mai mic, însă cercetătorii au solicitat studii suplimentare pe aceste subiecte, deoarece „acest lucru ar putea reflecta în principal efectul unui stil de viață mai sănătos, absorbția mai lentă a alcoolului sau componentele non-alcoolice ale băuturilor”.
Sursa foto: Shutterstock.
Sursă: Webmd.com.