Două noi studii realizate de Asociația Americană a Inimii (AHA) dezvăluie că marijuana consumată frecvent, în scop recreațional, poate avea impacte negative asupra inimii și creierului.
AHA a prezentat două studii nepublicate la ediția din 2023 a Sesiunii Științifice din Philadelphia prin care se arată că în urma consumului regulat de marijuana crește riscul de infarct și accident vascular cerebral, iar în cazul pacienților care consumă zilnic marijuana există riscuri cu 34% mai mari de a dezvolta insuficiență cardiacă.
Cel de-al doilea studiu arată că pacienții în vârstă, care suferă și de diabet de tip 2, hipertensiune și colesterol crescut, au un risc major de a experimenta episoade acute asociate inimii sau creierului în timpul spitalizării, comparativ pacienților care nu consumă marijuana deloc.
„Cercetări anterioare arată o legătură între consumul de marijuana și bolile cardiovasculare precum fibrilația atrială sau insuficiența cardiacă”, a spus autorul principal al studiului, Yakubu Bene-Alhasan, fizician la Medstar Health în Baltimore.
Primul studiu a avut în vedere 156,999 participanți care nu prezentau semne de insuficiență cardiacă atunci când s-au înscris la studiu. Participanții au fost monitorizați pe o perioadă de 45 de luni, adică aproximativ patru ani. Pe toată perioada studiului, aproximativ 2% dintre participanți (2,958 persoane) au dezvoltat insuficiență cardiacă. Participanții care au consumat zilnic marijuana aveau un risc crescut cu 34% de a dezvolta insuficiență cardiacă, comparativ celor care nu au consumat niciodată. Studiul a explicat că riscul participanților nu se datora vârstei, sexului sau istoricului privind fumatul.
În cel de-al doilea studiu au fost examinați 28,535 consumatori de marijuana care prezentau factori de risc cardiovasculari precum hipertensiune, diabet de tip 2 și colesterol crescut. Rezultatele arată că 20% dintre participanți, adică aproximativ 5,710, aveau un risc crescut de a suferi un episod care să afecteze creierul sau inima, chiar în timpul spitalizării.
Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) a publicat în 2023 un studiu prin care s-a descoperit că în urma consumului zilnic de marijuana poate crește riscul unei persoane la boală coronară cu o treime comparativ participanților care nu consumă.