Sunt puține persoane care se mai încumetă să consume apă de la robinet, mai ales în vacanță. La noi în țară, doar trei din zece români consideră apa de la reţea sigură pentru consumul propriu şi al familiei. În schimb, consumul de apă de la robinet este o practică obișnuită și sigură în Germania. Pe de altă parte, atunci când vine vorba de consumul apei în unele destinații de vacanță, acest lucru poate reprezenta un risc major pentru organism.
70% dintre români evită să bea direct de la robinet, arată studiile. Mulți preferă apa îmbuteliată din comerţ sau să cumpere filtre pentru apa de la robinet. Specialiștii susțin, însă, că apa de la robinet este bună și de calitate. Asta dacă este consumată acasă, nu când sunteți plecați peste hotare.
„ICA a testat de mai multe ori apa de reţea. Apa de reţea este perfect potabilă, este foarte bine ţinută sub control de către producătorii de apă. Apa de reţea este sigură”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
În schimbi, atunci când mergem în vacanță, consumul apei de la robinet poate reprezenta un risc mare. Pentru a preveni posibilele probleme de sănătate, trebuie să știți care sunt țările în care consumul de apă de la robinet ar trebui evitat total.
Citește și: Cea mai bună apă pentru organism | Medic: „Nu toată lumea o suportă…”
Apa de la robinet este o opțiune accesibilă și ecologică în comparație cu apa îmbuteliată, care vine adesea în recipiente de plastic. În Germania, potrivit unui raport al Agenției Federale de Mediu, apa de la robinet are o calitate constantă și este unul dintre alimentele cel mai strict controlate.
În multe țări europene, apa de la robinet poate fi consumată fără griji, chiar dacă gustul acesteia poate fi diferit. În special în sudul sau sud-estul Europei, apa poate avea un gust mai neplăcut, datorită prezenței clorului sau a altor substanțe, dar nu este considerată periculoasă pentru sănătate, susțin studiile.
Potrivit recomandărilor oferite de Centru pentru Controlul și Prevenției Bolilor (CDC) din Statele Unite, consumul de apă de la robinet ar trebui evitat în următoarele țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Lituania, Letonia, Moldova, Macedonia de Nord, America de Nord, Africa, România, Serbia, Turcia.
Pe de altă parte, există și țări unde calitatea apei de la robinet este bună și sigură pentru consum. Aici putem numi: Australia, Chile, Costa Rica, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii.
Pentru a reduce riscul de contaminare și eventualele probleme de sănătate, este recomandat ca apa de la robinet să fie lăsată să curgă timp de aproximativ zece secunde înainte de a fi consumată, pentru a îndepărta depunerile de calcar.
În țările unde consumul de apă de la robinet nu este sigur, este indicat să se consume doar apă îmbuteliată, care să fie industrial sigilată. În cazul în care nu există acces la apă îmbuteliată, puteți fierbe apa imp de cel puțin trei minute pentru a elimina eventualele microorganisme. Atenție, însă, în zonele aflate la altitudini mai mari, timpul de fierbere ar trebui să fie extins la 3-5 minute.
Sursa foto: shutterstock