Deşi există doctori de ambele părţi ale dezbaterii, în general comunitatea medicală a descurajat de multă vreme consumul de alcool de către femeile însărcinate şi chiar şi de către cele care încearcă să conceapă.
În ciuda faptului că multe persoane nu consideră consumul moderat de alcool un pericol de-a lungul sarcinii, un nou studiu publicat de Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane a constatat că până la unul din 20 de copii din Statele Unite intră în spectrul tulburărilor de alcool fetal. Acest număr se situează în contrast puternic cu cercetările anterioare, care au estimat că unul din 100 de copii se află în spectrul tulburărilor legate de consumul de alcool matern.
Infecţiile cu alcool fetal pot avea ca rezultat probleme fizice şi comportamentale, precum şi dificultăţi de învăţare. Dr. Diana Ramos, OB / GYN, copreşedinte al Preconcepţiei şi Sănătăţii Naţionale şi Iniţiativa pentru îngrijirea sănătăţii (PCHHC) afirmă faptul că este foarte important să încurajăm femeile însărcinate la comportamente cât mai sănătoase de-a lungul sarcinii.
Multe femei pot fi surprinse să afle că, de fapt, consumul lor de alcool depăşeşte un nivel sigur, tolerabil. Aceste femei pot trăi alături de oameni care consumă cantităţi similare de alcool şi consideră lor consumul de alcool ca fiind „normal.” Oferirea de educaţie plină de compasiune, explorarea unor strategii practice de reducere a utilizării de alcool şi solicitarea unui program de monitorizare este o strategie de succes pentru multe femei însărcinate.
Potrivit unui studiu publicat în 2015 în Pediatry, consumul de alcool ocazional este definit ca fiind „un model de consum care ridică concentraţia de alcool a unei persoane în sânge la 0,08% sau chiar mai mare”. Acest lucru a fost iniţial aplicat la consumul a cinci sau mai multor băuturi „standard”. Cu toate acestea, în 2004, Institutul Naţional pentru Abuzul de Alcool şi Alcoolism a schimbat definiţia consumului ocazional de alcool în consumul a patru sau mai multor băuturi ocazional.
Ca urmare a faptului că 50% din sarcini sunt neplanificate (atestă studiile), este uşor să înţelegem faptul că o femeie poate să bea alcool în necunoştinţă de cauză în stadiile de dezvoltare timpurii ale unui făt în creştere, spune dr. Sherry Ross, MD, OB / GYN şi expert în probleme de sănătate. Spre deosebire de autism, sindromul de alcool fetal poate fi 100% prevenit.
Cercetătorii subliniază faptul că cel mai adesea, consumul de alcool nu este sigur în niciun moment în timpul sarcinii, indiferent dacă ne aflăm în stadii incipiente sau avansate.
Alcoolul poate afecta un făt în orice stadiu al sarcinii, iar defectele de învăţare şi problemele de comportament care rezultă din expunerea prenatală la alcool vor fi prezente pe tot parcursul întregii vieţi a viitorului copil, subliniază oamenii de ştiinţă. La începutul sarcinii, în timpul dezvoltării precoce a organelor şi de multe ori înainte ca o femeie să-şi dea seama că este însărcinată, bebeluşul poate fi deosebit de vulnerabil la consumul de alcool de către mamă. Chiar şi consumul moderat de alcool în timpul sarcinii poate naşte probleme emoţionale şi de comportament la un copil.