Cu ceea ce mâncăm nu e de glumit mai ales în timpul sarcinii când grăsimile afectează direct bebeluşul. Iar mai târziu în viaţă, alimentele cu multe grăsimi cresc şansele ca fiicele şi nepoatele să dezvolte cancer de sân.
În SUA, medicii de la Universitatea din Washington DC au descoperit că dieta nesănătoasă pe parcursul sarcinii poate modifica permanent celulele unui copil nenăscut şi pe cele ale generaţiilor viitoare.
Aceştia ne sugerează că a mânca sănătos cât timp eşti gravidă este un motor de reducere a riscurilor privind cancerul de sân, foarte frecvent şi în România.
O dietă bogată în grăsimi este legată de niveluri mai ridicate de estrogen, hormonul sexual feminin. Studiul este foarte important pentru a descoperi originile cancerului la sân, dar şi pentru a ne reaminti că riscul crescut de cancer la sân este lăsat moştenire de la fiice la nepoate şi chiar strănepoate. Iar un astfel de risc se manifestă şi în raport cu alimentaţia.
Mai mult, sunt foarte multe forme de cancer care nu au sursă genetică, nefiind legate de vreo mutaţie genetică recunoscută. În astfel de momente, expunerile la diete nesănătoase pot activa sau dezactiva anumite gene permanent.