Rezultatele din două studii noi scot la iveală motivele pentru care consumul de ciocolată neagră reduce stresul şi inflamaţia, îmbunătăţind în acelaşi timp memoria, imunitatea şi starea de spirit.
Noi cercetări arată că ar putea exista beneficii pentru sănătate în cazul consumuluianumitor tipuri de ciocolată neagră. Rezultatele din două studii care au fost prezentate la întâlnirea anuală a Experimental Biology 2018, din San Diego arată un lucru interesant: consumul de ciocolată neagră care are o concentraţie mare de cacao (minimum 70% cacao, 30% zahăr organic din trestie) are efecte pozitive asupra nivelurilor de stres, starea de spirit, memoria şi imunitatea. Deşi este bine cunoscut faptul că pudra şi untul cacao reprezintă surse majore de flavonoide, aceasta este prima dată când efectul a fost studiat la subiecţii umani pentru a determina cum poate să susţină sănătatea cognitivă, endocrină şi cardiovasculară.
Lee S. Berk, DrPH, coordonatorul echipelor de cercetare în cazul ambelor studii, spune:”De ani de zile, am analizat influenţa ciocolatei negre asupra funcţiilor neurologice din punctul de vedere al conţinutului de zahăr – este demonstrat deja, cu cât mai mult zahăr, cu atât mai fericiţi suntem. Aceasta este prima dată când am analizat impactul cantităţilor mari de cacao în doze la fel de mici ca şi batoanele de ciocolată cu dimensiuni normale la oameni, pe perioade scurte sau lungi de timp şi sunt constatări încurajante. Cu cât este mai mare concentraţia de cacao, cu atât este mai pozitiv impactul asupra cunoaşterii, memoriei, dispoziţiei, imunităţii şi a altor efecte benefice „.
Flavonoidele găsite în cacao sunt antioxidanţi extrem de puternici şi agenţi antiinflamatori, cu mecanisme cunoscute benefice pentru sănătatea creierului şi cardiovascular.
Ciocolata neagră (70% cacao) afectează exprimarea genei umane: Cacaua reglează răspunsul imun celular, semnalul neuronalşi percepţia senzoriala
Acest studiu experimental pilot a examinat impactul consumului de ciocolată cu 70% cacao asupra expresiei genei celulare imunitare şi dendritice umane, cu accent pe citokinele pro- şi antiinflamatorii. Rezultatele studiului arată că un consum regulat de cacao reglează mai multe căi de semnalizare intracelulare implicate în activarea celulelor T, răspunsul imun celular şi genele implicate în semnalizarea neurală şi percepţia senzorială – aceasta din urmă potenţial asociată cu fenomenul hiperplasticităţii creierului.
Acest studiu a evaluat răspunsul electroencefalograf (EEG) la consumarea a 48 g de ciocolată neagră (70% cacao) după o perioadă de timp (30 minute) şi după o perioadă cronică de timp (120 min), la frecvenţe modulare ale creierului de 0-40 Hz , frecvenţa gamma specifică benefică (25-40 Hz). Rezultatele arată că acest super-alimentcu 70% cacao sporeşte neuroplasticitatea, ceea ce e benefic pentru sănătate a creierului, dar şi pentru manifestările comportamentale.
Sursa: sciendaily.com
Foto: pixabay.com