Consumul de iaurt ar putea ajuta la prevenirea unor boli grave. Ce spun specialiștii

  • Publicat:
Consumul de iaurt ar putea ajuta la prevenirea unor boli grave. Ce spun specialiștii

Poți integra iaurtul în dietă pentru a ține diabetul la distanță? Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a sugerat că este posibil.

Agenția a anunțat în martie că nu va obiecta la o afirmație făcută de o cunoscută firmă producătoare de iaurturi, conform căreia consumul regulat de iaurt ar putea reduce riscul de diabet de tip 2.

Ce a decis FDA

FDA intenționează să permită ca afirmația să apară pe etichetele iaurturilor, „cu condiția ca aceasta să fie formulată astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii și să fie îndeplinite și alte criterii pentru utilizarea afirmației”.

„După revizuirea petiției și a altor dovezi legate de afirmația legată de sănătate propusă de către producătorul de iaurturi, FDA a determinat că există unele dovezi credibile care susțin o relație între consumul de iaurt și reducerea riscului de diabet de tip 2, dar aceste dovezi sunt limitate”, a declarat FDA într-un comunicat. 

Aceasta înseamnă că dovezile nu sunt solide sau concludente, dar sugerează un beneficiu pentru sănătatea umană, a spus Sherry Coleman Collins, nutriționist specializat în alergii alimentare. Un consum regulat este considerat cel de 2 căni (3 porții) pe săptămână de iaurt, care este cantitatea minimă pentru a susține această afirmație.

„Nu-mi place ideea de a sugera că un singur aliment are puterea de a reduce boala, pentru că știm că este vorba cu adevărat despre modelul de alimentație”, a spus ea pentru Fox News Digital. „Iaurtul – ca parte a unei diete bogate în alimente pe bază de vegetale precum fructe, legume și cereale integrale, alimente proteice precum carne slabă și/sau fasole, linte și soia, și produse lactate fermentate – a demonstrat că este foarte benefic pentru sănătate”, a adăugat Collins.

Iaurtul care conține culturi vii și active este o modalitate excelentă de a obține bacterii bune în dietă, conform lui Collins. „Un intestin sănătos, care are un microbiom divers și bogat în tulpini sănătoase reduce riscul multor afecțiuni cronice”, a spus ea.

Este iaurtul „un aliment magic”?

„Bacteriile bune găsite în produsele lactate fermentate sunt asociate cu o sănătate generală mai bună și cu rate mai scăzute de boală, inclusiv diabet de tip 2.” Tanya Freirich, nutriționist în Charlotte, Carolina de Nord, a spus că este de acord că iaurtul fără zahăr poate fi benefic în reducerea riscului de diabet ca sursă de proteine și probiotice.

Freirich a remarcat totuși că nu există „un aliment magic” care să poată reduce boala în ciuda tuturor șanselor.

„Oamenii ar trebui să discute cu un nutriționist și cu medicul de familie despre un model general de alimentație sănătoasă și un stil de viață care să le servească cel mai bine”, a spus ea.

„Sănătatea este suma tuturor obiceiurilor tale și nu poate fi schimbată radical de un singur aliment.” 

Când alegi iaurtul, caută varietăți cu conținut scăzut de zahăr adăugat.

„Iaurtul grecesc simplu este fantastic, pentru că are un conținut ridicat de proteine și calciu, iar dulceața poate fi ajustată după preferințele tale adăugând puțină miere și/sau fructe”, a spus ea.

Freirich a mai spus că adăugarea afirmației legată de reducere a diabetului pe toate ambalajele de iaurt ar putea prezenta un risc.

„Multe iaurturi au mult zahăr adăugat sau adaosuri cu mult zahăr, precum sirop de fructe, ciocolată și chiar bucăți de biscuiți, care cu siguranță ar reduce orice beneficiu provenit din proteine și probiotice”.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: 3 motive pentru a introduce iaurtul grecesc în dietă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: