O singură porţie de peşte gras (ton, somon) pe săptămână ar putea îmbunătăţi semnificativ starea de spirit a gravidelor, se arată într-o cercetare realizată de curând în cadrul Universităţii Federal de Pelotas din Brazilia.
Rezultatele studiului sugerează că femeile însărcinate care mănâncă foarte rar peşte prezintă un risc cu 53% mai crescut de a suferi de anxietate şi temeri nejustificate, în special în cel de-al treilea trimestru de sarcină, faţă de gravidele care consumă la săptămână cel puţin o porţie de peşte.De asemenea, şi gravidele vegetariene sunt predispuse tulburărilor emoţionale.
Pentru realizarea cercetării, experţii au recrutat 9.500 de femei şi le-au analizat obiceiurile alimentare, iar în a 8-a lună de sarcină au fost rugate să completeze chestionare cu întrebări privind nivelul de anxietate resimţit.
„Pentru o sarcină sănătoasă, femeile trebuie să urmeze un regim alimentar echilibrat,c are să includă din belşug cereale integrale, legume, carne (pui, peşte, curcan, raţă, vită) şi fructe,” afirmă autoarea studiului, Juliana Vaz.