Consumul excesiv de sare, un factor de risc în apariţia cancerului de stomac

  • Publicat:
  • Actualizat:
Consumul excesiv de sare, un factor de risc în apariţia cancerului de stomac
Sursa foto: shutterstock

Credeţi că sarea e periculoasă doar pentru aparatul cardiovascular? Nici vorbă. Excesul este implicat şi în apariţia cancerului gastric. În plus, antiaglomeranţii din sare reprezintă unele dintre cele mai nocive substanţe chimice. Sfatul unanim al medicilor: nu faceţi exces de sare în mâncare. Să aflăm ce susţin specialiştii în privinţa cantităţii optime din cel mai gustos ingredient.

Sarea, un factor de risc major în apariţia cancerului de stomac

„O alimentaţie obişnuită, fără niciun strop de clorură de sodiu adăugat suplimentar înseamnă 5 gr de clorură de sodiu pe zi. Alimentaţia noastră normală de zi cu zi înseamnă 8 gr de clorură de sodiu şi atunci când punem sare pe mâncare înainte de a o gusta ca s-o albim bine de tot înseamnă 15 gr de sare pe zi”, spune prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog.

În aceste condiţii, poate creşte riscul de boală cardiovasculară. În plus, studiile arată că sarea este şi un factor cauzator de cancer gastric, atunci când este consumată în exces.

„S-a pus întrebarea legitimă de ce în România sunt 70% purtători de Helicobacter pylori şi cancerul gastric e o problemă. Şi în Japonia sunt 10% purtători şi e o catastrofă naţională: adică în Japonia cea mai importantă problemă de sănătate publică e cancerul gastric. Dacă săpăm în ce mănâncă japonezii în mod tradiţional, e peştele sushi sărat şi crud”, spune prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog.

Sarea fără absolut niciun fel de adaos e cea mai sănătoasă pentru consum

În plus, sarea conţine un antiaglomerant care îi conferă aspectul cunoscut de toată lumea. Însă această substanţă este toxică pentru corpul nostru.

„Acest agent e unul dintre E-uri cu potenţial toxic, chiar dacă se adaugă în cantităţi mici. S-a constatat că în contact cu pielea sau mucoasele are tendinţa de a produce iritaţii şi dacă e încălzit la temperaturi mai mari de 100 de grade în cuptor are tendinţa de a se descompune în compuşi care pot afecta circulaţia oxigenului în sânge. De altfel, în Marea Britanie, această substanţă e interzisă”, spune Andreea Dragomirescu, medic nutriţionist.

La ora actuală, există în magazinele naturiste sare fără adaosuri, precum sortimentele de Himalaya. La fel de bune sunt şi amestecurile de sare de mare şi condimente.

„O sare care nu are absolut niciun fel de adaos e cea mai sănătoasă, naturală, extrasă din salină care conţine o serie de minerale, pe când dacă e foarte mult procesată ca să arate frumos, se pierd acele minerale şi rămâne substanţa de clorură de sodiu sărăcită în minerale”,  spune Andreea Dragomirescu, medic nutriţionist.

Aşadar, protejaţi-vă stomacul şi întregul organism consumând sare în cantităţi mai mici, de o mai bună calitate!

Citește și: Care sunt cele mai sănătoase tipuri de sare

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: