Consumul excesiv de sare, vinovat pentru eczemă

Dacă te-ai confruntat cu piele roșie și inflamată, cel mai probabil te confrunți cu eczemă.
  • Publicat:
Consumul excesiv de sare, vinovat pentru eczemă
Consumul excesiv de sare, vinovat pentru eczemă

Dacă te-ai confruntat cu piele roșie și inflamată, cel mai probabil te confrunți cu eczemă. Eczema este o afecțiune cronică inflamatorie a pielii, cu o gamă variată de simptome, cum ar fi mâncărimi severe, roșeață, scurgeri și erupții cutanate. Conform Asociației Naționale de Eczemă, această afecțiune este declanșată în mod tipic de factori genetici și de mediu și rezultă adesea dintr-un sistem imunitar hiperactiv.

Cu toate acestea, alți factori de mediu, cum ar fi dieta, pot declanșa apariția eczemei. Un studiu publicat în JAMA Dermatology pe 5 iunie 2024 arată că dacă consumi doar 1 gram suplimentar (1.000 miligrame) de sodiu zilnic poate crește riscul de eczemă cu 22%. 

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au analizat date din probele de urină și dosarele medicale electronice a peste 215.000 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani din UK Biobank.

Echipa de cercetare a măsurat nivelurile de sodiu din urină și a corelat excreția mai mare de sodiu cu probabilitatea crescută de diagnosticare a eczemei, severitatea și cazurile active. Fiecare gram suplimentar de sodiu excretat în 24 de ore a fost asociat cu o probabilitate cu 11% mai mare de diagnosticare a eczemei, cu 16% mai mare de caz activ și cu 11% mai mare de severitate crescută.

Ce este sodiul și cum produce eczemă?

Sodiul este un nutrient utilizat pe scară largă, consumat de obicei prin sare adăugată în alimentație în timpul gătitului sau procesării. Experții recomandă limitarea aportului la mai puțin de 2.300 de miligrame zilnic (aproximativ 6 lingurițe de sare). Cu toate acestea, în medie, un adult din SUA consumă aproximativ 3.600 mg pe zi. Consumul excesiv de sodiu este legat de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral și acum eczemă.

Analiza suplimentară a 13.000 de adulți din SUA din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție a relevat că în urma consumului a doar 1 gram suplimentar de sodiu zilnic, adică echivalentul a aproximativ jumătate de linguriță de sare de masă, a fost legat de o șansă cu 22% mai mare de a avea un caz activ de eczemă.

Concluziile studiului subliniază importanța reducerii aportului de sodiu pentru a gestiona eczema și a îmbunătăți sănătatea pielii. Iată câteva sfaturi utile pentru a evita consumul excesiv de sare:

  • Citiți cu atenție etichetele nutriționale și alegeți opțiuni cu conținut scăzut de sodiu sau fără sodiu. 
  • Gătiți acasă pentru a limita cantitatea de sare folosită sau înlocuiți-o cu ierburi, condimente și sucuri de citrice pentru a îmbunătăți aroma. 
  • Limitați alimentele procesate, cum ar fi supele conservate și gustările sărate. 
  • Beți multă apă pentru a vă menține hidratați și a elimina excesul de sodiu din corp. 
  • Consumați alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele și avocado, pentru a ajuta la echilibrarea nivelurilor de sodiu.

Foto: shutterstock

Surse: 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc