Un studiu recent publicat în revista Gut Microbes sugerează că consumul regulat de iaurt ar putea contribui la reducerea riscului de a dezvolta anumite forme de cancer colorectal. Cercetarea a arătat că persoanele care consumau două sau mai multe porții de iaurt pe săptămână aveau un risc mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal proximal, asociat cu o bacterie numită Bifidobacterium.
Cancerul colorectal proximal se formează pe partea dreaptă a colonului și este, de obicei, mai agresiv și mai mortal decât cancerul de colon distal, care se dezvoltă pe partea stângă. Aproape o treime din cazurile de cancer colorectal sunt asociate cu Bifidobacterium, o bacterie benefică ce joacă un rol în dezvoltarea acestui tip de cancer.
Iaurtul este recunoscut pentru conținutul său de probiotice, bacterii benefice care pot avea un impact direct asupra microbiomului intestinal. Potrivit dr. Peyton Berookim, specialist în gastroenterologie la Centrul Medical Cedars-Sinai, consumul regulat de iaurt poate ajuta la creșterea populației de bacterii benefice în intestin, ceea ce poate influența pozitiv sănătatea intestinală și poate reduce riscul unor afecțiuni, inclusiv cancerul colorectal.
Cercetătorii au analizat datele din două studii de lungă durată – Studiul de sănătate a asistentelor (NHS) și Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate (HPFS), care au urmărit obiceiurile alimentare a peste 150.000 de persoane pe parcursul a zeci de ani. Aceștia au identificat, printre altele, participanții care au dezvoltat cancer colorectal și au analizat legătura dintre consumul de iaurt și tipurile de cancer colorectal.
(…) Studiul a descoperit că, dintre persoanele care au dezvoltat cancer colorectal, 31% aveau tipul pozitiv pentru Bifidobacterium, iar cei care consumau două porții de iaurt pe săptămână aveau un risc cu 20% mai mic de a dezvolta această formă de cancer.
Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază că este încă greu de spus dacă există o relație cauzală între consumul de iaurt și reducerea riscului de cancer colorectal sau dacă este vorba doar de o asociere. Studiul s-a bazat pe auto-raportări ale obiceiurilor alimentare, ceea ce poate introduce erori.
De asemenea, studiile folosite pentru colectarea datelor au inclus în principal profesioniști din domeniul sănătății, majoritatea fiind de etnie albă, ceea ce ridică întrebări legate de aplicabilitatea rezultatelor pentru întreaga populație.
În ciuda limitărilor, cercetările sugerează că iaurtul, ca parte a unei diete echilibrate, ar putea contribui la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, ceea ce, la rândul său, poate reduce inflamația și riscul de cancer colorectal.
Dr. Berookim recomandă includerea alimentelor bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, într-o dietă sănătoasă, subliniind însă că este important să se evite iaurturile cu zahăr adăugat, care pot anula beneficiile aduse de probiotice.
Deși consumul de iaurt poate juca un rol important în menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și, astfel, în reducerea riscului de cancer colorectal, este doar unul dintre multele factori care influențează sănătatea intestinală. Genele, stilul de viață, alimentația, exercițiile fizice și alți factori pot afecta, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer colorectal. Așadar, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt esențiale pentru prevenirea acestei afecțiuni.
Citește și: Consumul de iaurt ar putea ajuta la prevenirea unor boli grave. Ce spun specialiștii
FOTO: Shutterstock, SURSA: Health