Copiii dorm în medie cu şapte minute mai puţin pentru fiecare oră de privit la televizor, cei mai expuşi la acest fenomen fiind băieţii, au constatat cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Cercetătorii de la spitalul de pediatrie MassGeneral Hospital for Children şi de la Şcoala de sănătate publică de la Harvard au studiat peste 1.800 de copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi opt ani, descoperind că acei copii care aveau televizor în dormitor dormeau mai puţin decât ceilalţi.
Participanţii la studiu – atât copiii, cât şi mamele acestora – au fost integraţi în Project Viva, o cercetare pe termen lung a efectelor asupra sănătăţii cauzate de o serie de factori, în timpul sarcinii şi după naştere.
Studiul a analizat informaţiile raportate de mame ale căror copii aveau şase luni în momentul începerii studiului, o dată pe an, până când aceştia au împlinit vârsta de şapte ani.
Informaţiile cuprindeau detalii despre timpul petrecut de copii într-o cameră în care televizorul era pornit şi despre timpul petrecut de copiii mai mari în faţa televizorului. De asemenea, studiul prezenta informaţii despre copiii cu vârsta mai ales între patru şi şapte ani, care dormeau într-o cameră cu televizor, şi despre orele de somn zilnice ale acestora.
Studiul oamenilor de ştiinţă americani este primul care a cercetat efectele prezenţei televizorului în dormitorul copiilor pentru o perioadă lungă de timp.
Autorii studiului au observat că rezultatele acestuia sprijină alte studii anterioare, care au descoperit că atât privitul la televizor, cât şi prezenţa acestuia în dormitorul copiilor reduc timpul de somn total.
Cercetătorii americani au afirmat că reducerea timpului de somn total are efecte negative asupra stării de sănătate fizice şi mentale a copiilor.