Copil bătut violent de părinţi. Ce ar face un psiholog care e martor?

România este o în care violenţa fizică asupra copiilor încă este considerată normalitate şi mai mult decât atât o metodă eficientă pentru a avea copii cuminţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copil bătut violent de părinţi. Ce ar face un psiholog care e martor?
Copil bătut violent de părinţi. Ce ar face un psiholog care e martor? foto 123rf.com

În ţara noastră, în foarte multe cercuri, se vorbeşte mai mult despre obligativitatea de a face copii decât despre cum să îi creşti sănătos şi armonios sau despre faptul că violenţa fizică şi violenţa psihică sau violenţa verbală nu sunt armele ce trebuie îndreptate asupra celor mici pentru ca ei să fie ”cuminţi”. Am stat de vorbă despre situaţia în care eşti martor la un episod de violenţă asupra unui copil cu Ioana Niţă Amarandei, psiholog specializat în psihologie şcolară şi psiholog clinician.

”Copiii, prin spiritul lor ludic, libertin, curios, candid, apasă frecvent ,,butoanele” sensibile ale părinţilor, situaţii prin care părintele ar putea descoperi motivele pentru care intensitatea emoţiei instalate atinge acest nivel” explică Ioana Niţă Amarandei, psiholog specializat în psihologie şcolară şi psiholog clinician.

Ce se poate face concret dacă un copil este bătut?

CSÎD: Care este atitudinea corectă dacă vedem sau auzim copii bătuţi?

Psiholog Ioana Niţă Amarandei: Dacă aş fi prezentă în astfel de situaţii (în locuri în care ceilalţi nu cunosc faptul că eu sunt de profesie psiholog) aş interveni asupra adultului agresiv. ÎI sugerez să îi ceară iertare copilului pentru comportamentele manifestate faţă de el. Ca urmare poate să devină mai agresiv iar eu îi comunic că pot sesiza poliţia motivând maltratarea copilul. Subiectul abordat ulterior se va învârti în jurul clarificării sentimentelor părintelui şi motivului pentru care a ajuns în această dispoziţie. Când adultul se va simţi înţeles gradul lui de furie se va diminua şi complianţa poate creşte. Astfel de situaţii cântăresc destul de bine în psihicul părintelui, chiar dacă va mai trece ceva timp.

Protecţia copilului este îndreptăţită să apere copiii bătuţi de părinţii care suferă de boli mintale

CSÎD: Şi totuşi, există şi părinţi, bunici care suferă de boli mentale – diagnosticate sau nu. Ce se poate face în aceste cazuri?

Psiholog Ioana Niţă Amarandei: Dacă vorbim despre prezenţa unei boli psihice, nediagnosticate, în rândul acestor părinţi, lucrurile se modifică. Protecţia copilului ar fi îndreptăţită să protejeze copii aflaţi în astfel de situaţii, sesizată de cei din proximitatea familiei: vecini, rude, prieteni, pedagogi etc.

Ioana Niţă Amarandei, psiholog specializat în psihologie şcolară şi psiholog clinician

Psiholog Ioana Niţă Amarandei
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări: