Nu doar adulţii sunt ocupaţi sau îngrijoraţi să doarmă ci şi copii. De curând au fost date publicităţii de către Societatea Română de Pneumologie şi Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă datele unui studiu făcut în ţara noastră care a avut în vizor odihna copiilor. Iată ce rezultate îngrijorătoare au observat experţii.
Nu numai adulţii sunt afectaţi de problemele odihnei. În România, într-un studiu început în anul 2015, s-a dovedit că 7 din 10 elevi dorm mai puţin de 8 ore, timp insuficient pentru dezvoltarea fizică şi psihică. Asta înseamnă că a doua zi nu se pot concentra suficient, sunt mai flămânzi, mai irascibili, simt nevoia de mai multe dulciuri.
Somnul este o nevoie fiziologică şi trebuie respectate orele şi condiiţiile de somn ale copiilor. Prof. Dr. Florin Mihălţan spune că 1 din 10 copii se află la risc pentru tulburări respiratorii în somn, iar una dintre cauze este obezitatea. Creşterea în greutate la copii cauzează în timpul somnului pauze de respiraţie – între 5 şi 50 de pauze pe oră. Fiecare pauză poate dura de la 10 secunde la mai mult de un minut şi este însoţită de o scădere de oxigen. Acest lucru pune un efort asupra inimii şi poate duce la o serie de afecţiuni grave de sănătate.