Corpul nostru se regenerează la fiecare 7 ani – mit sau adevăr?

Cu toţii am auzit despre faptul că organismul uman are capacitatea de a se regenera cu anumite ocazii, dar este oare adevărat acest lucru?
  • Publicat:
Corpul nostru se regenerează la fiecare 7 ani - mit sau adevăr?
Cu toţii am auzit despre faptul că organismul uman are capacitatea de a se regenera cu anumite ocazii, dar este oare adevărat acest lucru?
 
În imaginile de mai jos, cei de la Sci Video explică faptele bazate pe realitate despre corpurile noastre. Ei vorbesc despre un lucru real, conform căruia, corpurile noastre experimentează, în mod constant, crize ale celulelor care mor, urmate apoi de etape de regenerare şi refacere a celulelor. Doar că unele organe lucrează mai lent decât altele, astfel încât rata de modificări legate de regenerare depinde de funcţia celulelor, notează Descoperă.
 
Un fapt distractiv, dar mai puţin ”frumos”, este că celulele din stomac şi intestine, responsabile de digerarea alimentelor, trăiesc doar câteva zile înainte de a se amesteca cu excrementele împreună cu care sunt eliminate din organism.

Celulele pielii sunt regenerate prin ciclizare la fiecare câteva zile, dar sunt înlocuite complet la fiecare câteva săptămâni. Iar vorbind despre lucruri infectate sau răni, celulele albe, numite neutrofile, sunt unele dintre primele componente care răspund sistemului imunitar şi acestea trăiesc doar câteva ore. Acestea mor atunci când este aplicat bandajul pe rană.

O grijă deosebită trebuie acordată oaselor. Oamenii trăiesc aproximativ 10 ani înainte de a ”beneficia” de o regenerare totală.

Dar adevărul dur este altul: unele tipuri de celule sunt în mod constant înlocuite şi regenerate, dar există anumite celule care nu se înlocuiesc, spre exemplu neuronii cerebrali sau ovulele la femei.

Pentru mai multe detalii vă propunem să-l urmăriţi pe Hank de la Sci Show în video-ul de mai jos.

Urmărește CSID.ro pe Google News