Coşurile, de ce nu e bine să le stoarcem?

Acneea poate surveni sub diferite forme şi mărimi, de la puncte negre sau albe, până la umflături dureroase şi roşii sau cu pustule. Indiferent de tipul de acnee, este esenţial să reţineţi că nu trebuie să vă stoarceţi coşurle pentru că faceţi mai mult rău decât bine.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Coşurile, de ce nu e bine să le stoarcem?

Acneea poate surveni sub diferite forme şi mărimi, de la puncte negre sau albe, până la umflături dureroase şi roşii sau cu pustule. Indiferent de tipul de acnee, este esenţial să reţineţi că nu trebuie să vă stoarceţi coşurile pentru că faceţi mai mult rău decât bine.

Deşi suntem tentaţi să credem că atunci când stoarcem un coş vom scăpa de toată mizeria din piele, de fapt nu se întâmplă acest lucru, ci are loc o invazie de microbi, mai ales dacă nu te speli pe mâini înainte. În plus, tentaţia de a-ţi zgândări coşurile te poate lăsa cu nişte semne destul de urâte care cu greu mai pot fi şterse.

Cauzele apariţiei acneei sunt diverse  şi complexe. Istoricul familial, nivelul hormonal şi stresul sunt doar câţiva dintre factorii de risc care joacă un rol important în dezvoltarea acestei afecţiuni a pielii.

De fapt, coşul ia naştere atunci când sebumul rămâne pe suprafaţa pielii şi se amestecă cu celulele moarte de la suprafaţa pielii formând ceea ce se cheamă comedon sau, mai rău, bacteria P. Acnes, care declanşează inflamaţia pielii.
Atunci când storci un coş, de regulă este vorba de o tehnică agresivă care rupe efectiv pielea şi favorizezi astfel pătrunderea bacteriilor de pe mâini pe piele.

În schimb, medicul dermatolog va face o extracţie folosindu-se de instrumente sterile pentru a debloca porii înfundaţi. Ei presează cu atenţie pe zona cu probleme şi ştiu când să se oprească….ceea ce noi nu prea ştim, să recunoaştem.

În plus, dermatologul poartă mănuşi sterile când face aceste lucruri şi curăţă pielea cu alcool pentru a preveni infecţiile.

Încetaţi să vă mai trataţi acneea cu propriile mâini pentru că rezultatul este unul dezastruos iar faţa va arăta ca după un război. Sunt atât de multe opţiuni, creme, soluţii pe bază de acid salicilic, benzoil peroxid şi retinol, precum şi medicamente şi tratamente care pot acum trata cu succes acneea, încât nu merită efortul şi riscul să rămâneţi cu semne pe toată viaţa.

Sursa: mnn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
SALATA care arde grăsimile!
SALATA care arde grăsimile!