Creierul oamenilor supraponderali îmbătrâneşte mai repede

Creierul persoanelor supraponderale cu vârsta cuprinsă între 45-65 de ani îmbătrâneşte mult mai rapid decât cel al persoanelor slabe, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge.
  • Publicat:
Creierul oamenilor supraponderali îmbătrâneşte mai repede

Creierul persoanelor supraponderale cu vârsta cuprinsă între 45-65 de ani  îmbătrâneşte mult mai rapid decât cel al persoanelor slabe, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge.

Creierul persoanelor supraponderale arată cu 10 ani mai în vârstă decât cel al persoanlor cu o greutate normală. Chiar dacă o dată cu înaintarea în vârstă creierul se micşorează, tot mai multe studii indică faptul că obezitatea este un factor care accelerează acest proces, conducând la o îmbătrânire prematură a creierului

Creierul pierde în mod natural materie albă , responsabilă de procesarea informaţiei,  dar echipa de cercetători de la Cambridge a observat că pierderea a fost accentuată de greutatea în exces a unei persoane.

Echipa de la Cambridge Centre for Ageing and Neuroscience a studiat creierul a 473 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 87 de ani, împărţindu-i în în funcţie de greutate în două grupuri – cei cu greutate normală şi cei supraponderali.  Comparând cele două grupuri, s-au observat diferenţe semnificative între volumul materiei albe la persoanele supraponderale în comparaţie cu persoanele cu vârste similare, dar mai slabe.

Cei din grupul cu exces de greutate au avut mult mai puţină materie albă decât cei din grupul persoanelor mai slabe. Diferenţa a fost evidentă numai începând de la vârsta de mijloc (45-65 de ani), sugerând că în timpul acestei perioade a vieţii creierul uman ar putea fi deosebit de vulnerabil.

Cu toate acestea, după ce subiecţii au dat fost supuşi testelor şi verificării nivelului de IQ, s-a observat că performanţele cognitive nu au avut de suferit.

Obezitatea este atât de complexă. Ştim o mulţime despre ceea ce face ea organismului. Dar suntem la începutul înţelegerii în legătură cu ce face ea creierului şi a modului în care interacţioneaza cu obezitatea”, a declarat coordonatorul studiului doctorul Risa Ronan, de la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii Cambridge.

Nu se ştie de ce la persoanele supraponderale reducerea materiei albe este accentuată de excesul de grăsime.

Sadaf Farooqi profesor la Wellcome Trust-Medical Research Council Institute of Metabolic Science a din cadrul Universităţii Cambridge, a declarat: “Încă nu ştim exact care sunt implicaţiile acestor schimbări în structura creierului. Cu siguranţă acesta trebuie să fie un punct de pornire pentru a explora efectele greutăţii, dietei şi activităţii fizice asupra creierului şi memoriei. “

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult