Medicamentele pentru tratarea gripei și a răcelilor devin tot mai greu de găsit în farmaciile din întreaga țară. Creșterea explozivă a cererii, alimentată de un sezon gripal agresiv, pune presiune pe lanțul de aprovizionare, iar farmaciștii avertizează că stocurile disponibile se epuizează rapid.
Farmaciile din România se confruntă cu o criză a medicamentelor antivirale și a testelor rapide pentru gripă. Deși distribuitorii și-au pregătit stocurile încă din toamnă, cererea în creștere a dus la golirea rapidă a rafturilor. Anda Vija, farmacistă, explică situația, pentru digi24.ro:
„Acum încep să se simtă deja lipsurile de pe piață pentru că a fost o cerere probabil mai mare decât cea estimată de către depozite și de către noi. Stocuri am avut întotdeauna, avem și acum, doar că le așteptăm de pe o zi pe alta, vin tot mai greu, deja încep să nu se mai găsească.”
Situația este resimțită și în spitale, unde secțiile de boli infecțioase sunt aproape de capacitate maximă. Cristian Oancea, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, confirmă că „locurile sunt undeva la 90% ocupate în secțiile de boli infecțioase, iar pe secțiile de pneumologie gradul de ocupare este de 30-40%.”
În ciuda recomandărilor medicilor, doar 1,1 milioane de români s-au vaccinat antigripal până în prezent. Specialiștii atrag atenția că acest număr este mult sub necesarul optim, care ar trebui să fie de aproximativ 3 milioane de persoane, pentru a reduce impactul virusului asupra populației și a sistemului medical.
Evoluția sezonului gripal a fost una alarmantă, iar statisticile reflectă această realitate. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână de raportare au fost confirmate peste 170.000 de cazuri de infecții virale și gripă. De la începutul sezonului, România a înregistrat deja 35 de decese cauzate de gripă.
În acest context, specialiștii recomandă populației să nu achiziționeze medicamente antivirale pentru consum preventiv și să consulte un medic înainte de a începe un tratament.
„Nu trebuie să luăm tratament fără un consult de specialitate, nu trebuie să avem medicamente în casă pentru orice eventualitate. Acestea trebuie administrate doar pacienților care au reală nevoie,” subliniază Cristian Oancea.
Până la restabilirea stocurilor în farmacii, autoritățile sanitare îndeamnă populația să respecte măsurile de prevenție, cum ar fi igiena mâinilor, evitarea zonelor aglomerate și purtarea măștilor de protecție în spațiile închise. De asemenea, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de gripă și a complicațiilor asociate.
Criza medicamentelor gripale evidențiază vulnerabilitățile sistemului de aprovizionare și necesitatea unor măsuri mai eficiente de prevenire și gestionare a sezonului rece. Până atunci, farmaciile și spitalele se pregătesc pentru noi provocări, în speranța că valul de îmbolnăviri va scădea în următoarele săptămâni.
Sursă foto – DC_Studio / Envato