CSID recomandă: ce pot citi copiii în vacanţa de vară

În vacanţă, cei mici se pot plictisi repede, iar jucăriile nu sunt întotdeauna cea mai bună soluţie, ci cărţile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
CSID recomandă: ce pot citi copiii în vacanţa de vară
FOTO: 123rf.com /

Foarte mulţi părinţi aleg să-şi petreacă vacanţele alături de copiii lor, dar să nu uităm că cei mici se pot plictisi repede, mai ales dacă nu prea interacţionează cu alţi copii de seama lor. Jucăriile nu le pot menţine în permanenţă interesul, iar în acest caz, cea mai bună soluţie, atât de divertisment, cât şi de promovare a educaţiei celui mic, este aceea de a-i introduce în bagaj câteva cărţi care să-l ţină ocupat.

Legenda lui Podkin O Ureche, lansată recent în România de Editura Paralela 45, este prima carte din seria pentru copii Saga celor Cinci Tărâmuri, scrisă de Kieran Larwood şi ilustrată de David Wyatt. Este o carte potrivită copiilor cu vârsta peste 8 ani, fiind genul de poveste ancorată în lumea fantastică, care urmăreşte aventura lui Podkin, un iepuraş visător şi răsfăţat.

Pe lângă povestea în sine, cartea constituie o lecţie de viaţă atât pentru micii, cât şi pentru marii cititori, deoarece  povestea face apel nu doar la sensibilitatea cititorilor, ci şi la valorile morale şi sociale, invitându-i să reflecteze la consecinţele unor acte aparent banale şi să facă distincţii importante între scopurile pe care şi le stabilesc. Totodată sunt stimulate imaginaţia şi curiozitatea, emoţiile definitorii pentru formarea empatiei, dar şi sentimentele care stau la baza oricărei personalităţi armonioase, cum ar fi iubirea, încrederea în sine, loialitatea şi bucuria vieţii.

Pe lângă stimularea creativităţii prin lectură, Legenda lui Podkin O Ureche poate reprezenta şi un foarte bun subiect de studiu. Faptul că autorul acestei cărţi a fost profesor în trecut face ca personajele şi întâmplările descrise să aibă o latură umană, prezentă şi actuală în vieţile noastre. Cu ocazia acestei lecturi, copiii pot dezbate şi înţelege aspecte precum diferenţele dintre genuri şi aşteptările pe care societatea le are de la ele, diversitatea oamenilor, posibilitatea de a analiza sentimentele şi procesele de conştiinţă ale personajelor, noţiunea de refugiu şi găsirea corespondentului din lumea reală, înţelegerea şi creşterea sentimentului de empatie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: