Un studiu recent realizat de cercetătorii Universității din California, San Francisco arată o asociere între calitatea somnului și sănătatea cognitivă. Publicat online pe 3 ianuarie 2024 în Neurology, studiul sugerează că indivizii care se confruntă cu tulburările de somn la vârstele de 30-40 de ani se pot confrunta cu probleme de memorie și gândire la bătrânețe.
Descoperirile evidențiază modul în care calitatea somnului, nu cantitatea, poate impacta semnificativ sănătatea cognitivă la bătrânețe.
La studiu au luat parte 526 participanți cu media de vârstă de 40 de ani, care au fost monitorizați pe o perioadă de 11 ani. Durata de somn a participanților, calitatea și fragmentarea au fost examinate cu atenție. Astfel, s-a notat că participanții cu somnul întrerupt în mod repetat duce la o performanță cognitivă slabă zece ani mai târziu.
Descoperirile indică faptul că participanții cu un somn întrerupt erau de două ori mai predispuși să experimenteze performanță cognitivă slabă comparativ cu somnul participanților care au un somn de calitate, indiferent de factorii precum vârsta, sexul, rasa și educația.
Având în vedere că semnele bolii Alzheimer încep să se formeze în creier cu câteva zeci de ani înainte ca simptomele să apară este necesar că înțelegem conexiunea dintre somn și sănătatea cognitivă în prima parte a vieții, pentru a înțelege modul în care tulburările de somn pot duce la apariția bolii.
Surse: