Cum influențează sănătatea orală creierul?

Markerii unei sănătăți orală precară indică un declin în ceea ce privește sănătatea creierului și crește riscul accidentelor cerebrale vasculare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum influențează sănătatea orală creierul?
Envato

Cele mai recente studii în sănătatea orală atrag un semnal de alarmă: markerii unei sănătăți orală precară —inclusiv afecțiuni ale gingiilor, acumularea de tartru sau dinții lipsă —, indică un declin în ceea ce privește sănătatea creierului și creste riscul accidentelor cerebrale vasculare.

O cercetare preliminară, Trusted Source – a căror rezultate nu au fost încă publicate, și vor fi prezentate săptămână viitoare în cadrul Conferinței Internațională a Socității Americană pentru AVC, în Dallas -, completează informațiile acumulate până-n prezent cu o informație nouă veritabilă: există o legătură puternică între sănătatea orală și rezultatele negative asupra sănătății întregului organism.

Dr. Cyprien Rivier, autor al studiului și bursier doctoral în Neurologie la Școală de Medicina Yale din Connecticut, a declarat, pentru Healthline, că noua sa cercetare evaluează relația directă dintre sănătatea orală și creier, ca o continuare a studiului deja publicat, privind factorii de risc ai afecțiunile orale în ceea ce privește bolile cardiologice.

Dr. Cyprien Rivier: „Trebuie sa fim atenți cu igiena orală deoarce are implicații care transcend cavitatea bucală, acesta este mesajul principal.”

„Studiul nostru extinde dovezile existente care identifică efectele adverse ale sănătății orale asupra sănătății cardiovasculare, înspre funcționarea creierului”, a explicat el.

Carii, dinți lipsă, proteze dentare

Astfel, persoanele care au participat la studiu, cu predispoziție genetică în ceea ce privește cariile și dinți lipsă, erau mai susceptibile să prezinte probleme de sănătate a creierului.

Analizând aproximativ 40.00 de adulți cu varsta medie de 57 de ani, din Marea Britanie, cercetătorii au putut descoperi corespondența dintre sănătatea orală precară și acumularea de leziuni la nivelul creierului.

„Dacă această cercetare este confirmată, luarea unor măsuri privind îmbunătățirea sănătății orale ar putea genera beneficii semnificative la nivelul fiecărei societăți în parte”, a conchis Dr. Rivier.

De asemenea, Dr. Rivier a mărturisit că dovezile sunt încă insuficiente, iar studiul trebuie repliat pe o varietate mai mare de indivizi ai mai multor populații, în mod ideal prin studii clinice.

Efectele sănătății orale asupra întregului organism

Starea de sănătate a dinților noștri influențează nu numai creierul sau inima, în proximitatea cărora se află cavitatea bucala, dar și întregul organism, așa cum confirmă și Dr. Alan Reisinger, membru al Academiei Americană pentru Sănătatea Sistemică Orală.

Un motiv din spatele acestei interdependențe ar putea fi impactul pe care îl are lupta organismului cu bacteriile care cauzează bolile gingiilor, de exemplu. „Când organismul luptă cu bacteriile ce cauzează bolile gingiilor, crește inflamația în întregul corp”, spune Dr. Reisinger.

De aceea, și nu numai, între profesionsitii din domeniul stomatologic și ceilalți medici, nutriționiști, ar trebui sa existe o colaborare constantă, pe fondul conștientizării realității că gura poate fi cauza numeroaselor boli sistemice.

Iar noi, pacienții, să nu uităm că igiena orală implică două dimensiuni: igiena pe care o facem singuri acasă, și care păstrează la un nivel scăzut prezența bacteriilor; și cea din cabinetul stomatologic, unde putem înlătura bacteriile care nu pot fi îndepărtate cu o periuța de dinți sau ața dentară.

Sursa: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult