Cum își îngrijeau țăranii români copiii în anii 1850. Medicii le criticau felul în care aceștia își creșteau pruncii

  • Publicat:
Cum își îngrijeau țăranii români copiii în anii 1850. Medicii le criticau felul în care aceștia își creșteau pruncii

În anul 1850, viața pentru copiii țăranilor români era departe de a fi una ușoară. Într-o societate marcată de sărăcie și lipsuri, hrana și igiena erau aspecte deosebit de problematice. Cât despre supraviețuirea până la vârsta maturității, aceasta era, din multe puncte de vedere, un real miracol.

Cum își îngrijeau țăranii români copiii

În perioada aceea, din cauza lipsei metodelor de contracepție, mulți copii veneau pe lume. Dar condițiile în care aceștia trăiau făceau ca mulți dintre aceștia să nu supraviețuiască, din păcate.

Doctorul Gheorghe Crăiniceanu a dedicat, în lucrarea sa scrisă în 1895 – „Igiena țăranului român”, un capitol țăranilor români. Iată câteva impresii:

„Hrana copiilor de țâță de asemenea trebuie adusă în acord cu prescripțiunile igienei, şi atunci mortalitatea copiilor va scade. Forte neigienic este a îndopa copiii mici, numai de câte 2-3 luni, cu mămăligă şi alte nutrimente greu de mistuit”, scria dr. Gheorghe Crăiniceanu.

În plus, obiceiul de a-și înfășa foarte strâns copiii, pe care țăranii de la acea vreme îl aveau, nu le făcea deloc bine celor mici. „Rea este stringerea prea tare în fașe a mâinilor şi piciorelor copiilor, sub cuvînt că acestea să crescă drepte, pe când ele numai strînse nu se pot desvolta cum se cade.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc