Cum ne îmbolnăvesc hainele

Există o seamă de probleme de sănătate care sunt cauzate sau favorizate de purtarea frecventă a anumitor modele de haine şi accesorii.
  • Publicat:
Cum ne îmbolnăvesc hainele

Expresia „victimă a modei” ar fi fost lansată, se spune, de faimosul creator de modă Oscar de la Renta, pentru a desemna o persoană incapabilă să reziste exceselor în materie de modă şi stil.

O victimă a modei „sucombă” în faţa tendinţelor şi devine obsedată de ideea de a ţine pasul cu aceste tendinţe, oricât de trecătoare şi exagerate. Dar există şi un alt mod în care oamenii pot deveni „victime ale modei”, şi anume îmbolnăvindu-se din cauza unor tendinţe în materie de haine şi accesorii. Nu e ceva nou, dar se întâmplă tot mai des.

Există o seamă de probleme de sănătate care sunt cauzate sau favorizate de purtarea frecventă a anumitor modele de haine şi accesorii.

Iată câteva exemple concrete:

Tocurile înalte, dacă sunt purtate frecvent, pot determina scurtarea tendonului lui Ahile şi apariţia tendinitei ahiliene (inflamaţia acestui tendon), însoţită de dureri puternice; creşte, de asemenea, riscul de a face monturi, deoarece în pantofii cu toc degetele de la picioare stau înghesuite în vârful pantofului, în poziţii nefireşti.

Dar la fel de dăunători sunt şi şlapii, foarte la modă vara, dar a căror purtare pe perioade mai lungi poate afecta serios piciorul. Şlapii pot fi purtaţi la ştrand sau în concediu, la mare, dar nu ar trebui să fie o încălţăminte de zi cu zi, spune podologul Jackie Sutera.

Fiindcă sunt abia prinşi de picior, dându-ne senzaţia că ne-ar putea scăpa oricând, ei afectează biomecanica piciorului într-un fel specific: atunci când păşim, degetele picioarelor încearcă involuntar să „apuce” talpa şlapilor, pentru a reda stabilitatea ansamblului picior-încălţăminte; cu vremea, acest efort suprasolicită muşchii şi tendoanele – ducând la apariţia tendinitei – şi poate deforma degetele.

Când mergem în şlapi, păşim într-un fel care produce un şoc nefiresc de puternic asupra piciorului; absorbit de oasele şi tendoanele membrului inferior, acest şoc poate duce, în timp, la dureri ale gleznelor, genunchilor, şoldurilor şi spatelui. Iar lipsa de susţinere la nivelul boltei piciorului poate determina apariţia fasciitei plantare (inflamarea fasciei plantare, o bandă de ţesut conjunctiv ce se întinde de-a lungul tălpii, susţinând-o); ca urmare, la mers apar dureri intense în talpă şi călcâi.

Multe alte tipuri de haine şi accesorii au efecte dăunătoare asupra sănătăţii noastre în moduri chiar surprinzătoare.

Citeşte continuarea articolului pe www.descoperă.ro şi află despre efectele pe care le au fusta „creion”, portofelele voluminoase, pantalonii strâmţi (elastici), sutienele nepotrivite în raport cu mărimea şi forma sânilor sau despre curele şi cordoane strânse pe talie asupra sănătăţii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: