Pe măsură ce temperaturile cresc, statele sunt nevoite să ia măsuri pentru a preveni decesele cauzate de valurile de căldură periculoase. Experții avertizează asupra riscurilor existente și oferă recomandări pentru protecție.
Odată cu intensificarea caniculei la nivel global, numeroase națiuni se luptă cu temperaturi extreme care provoacă un număr îngrijorător de decese. In Arabia Saudită deja s-au inregistrat peste 1.300 de decese în timpul pelerinajului Hajj din această lună, potrivit euronews.ro.
Un scenariu similar se observă și în Europa, unde țările se pregătesc pentru valuri de căldură iminente și sfătuiesc populația să ia măsuri de precauție. Din nefericire, unele zone deja înregistrează decese din cauza caniculei. Grecia, de exemplu, a raportat trei turiști decedați în decurs de o săptămână, cu temperaturi care au atins 43 de grade Celsius.
Camilo Mora, un climatolog și profesor de la Universitatea din Hawaii, a studiat modul în care căldura poate deveni fatală. Astfel, când este expus la temperaturi ridicate, explică Mora, primul răspuns al organismului este transpirația.
„Practic, mecanismul prin care corpul iese din acea căldură este prin evaporarea transpirației. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, temperatura din aer trebuie să fie mai mică decât temperatura corpului”, a declarat Mora pentru Euronews Health.
„Oricand temperatura de afara este aceeași sau mai mare, temperatura creată de corp nu poate ieși din corp și asta creează o condiție numită hipotermie, practic incapacitatea corpului de a elibera căldura pe care o generează”, a adăugat el.
Pentru că nu se poate răci singur, corpul reacționează gestionând fluxul de sânge pentru a prioritiza reglarea temperaturii corpului, un mecanism care, în unele cazuri, ar putea provoca moartea.
„Prioritatea este de a răci corpul și, pentru a face acest lucru, corpul trimite cât mai multe sânge către în piele, astfel încât, prin evaporarea transpirației, sângele să se răcească”, a spus Mora.
„Există două grupuri de persoane care sunt puternic afectate de acest lucru; unul este reprezentat de persoanele care sunt foarte în vârstă” a spus Mora. „Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că pielea lor este deja bătută în urma anilor de utilizare, astfel încât nu mai este la fel de eficientă pentru termoreglare”, a adăugat el.
Mora mai explică faptul că și copiii sunt expuși unui risc ridicat, deoarece corpul lor se încălzește mai repede decât al adulților. În plus, persoanele cu obezitate se pot lupta cu disiparea căldurii, ceea ce le face, de asemenea, mai vulnerabile la căldură.
Potrivit specialistului, persoanele care consumă substanțe care pot afecta capacitatea creierului de a recunoaște și de a răspunde la temperaturi ridicate, cum ar fi drogurile sau alcoolul, sunt, de asemenea, expuse riscului.
„Prin expunerea la aceste substanțe, creierul nu înțelege că ești expus și nu mai declanșează mecanismul prin care te poți răcori de fapt”, a încheiat Mora.
Citește și: Semne majore ale insolației pe care nu trebuie să le ignori niciodată
FOTO: Shutterstock | SURSA: EURO NEWS