Cum ne pot pune decorațiunile de Crăciun sănătatea în pericol (STUDIU)

  • Publicat:
Cum ne pot pune decorațiunile de Crăciun sănătatea în pericol (STUDIU)
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă mulți dintre noi acordă o atenție sporită curățeniei casei în această perioadă, starea decorațiunilor de iarnă nu este luată în considerare. Câți dintre noi curăță globurile, beteala sau celelalte obiecte care ne împodobesc casa de sărbători? Căci aici este adevăratul pericol, potrivit specialiștilor!

Pericolul decorațiunilor de Crăciun

„Deși petrecem mult timp curățându-ne casele înainte de sărbători, de multe ori starea decorațiunilor noastre de Crăciun este o chestiune la care ne gândim pe urmă. Așa că ar putea trece ani între curățenie”, explică Jordan Harvey, directorul general al companiei de curățenie Hashtag Clean, cu sediul în Crawley, citat de publicația britanică Daily Mail.

Un brad natural poate crește cantitatea de mucegai din aer, iar acest lucru poate irita ochii și pielea, poate înfunda căile respiratorii și poate provoca tuse.

Mai mult, acesta poate adăposti gândaci sau dăunători ce pot răspândi numeroase boli.

Pe de altă parte, decorațiunile păstrate în pod sau debara, în timp, se vor umple de praf și mizerie, lucru care poate declanșa alergii la praf, strănuturi, tuse sau, în cele mai grave cazuri, astm.

„Dacă nu sunt păstrate curate și depozitate corect, atunci decorațiunile ar putea deveni umede și prăfuite – putând deveni un teren propice pentru mucegai.”, avertizează directorul general al companiei de curățenie Hashtag Clean.

Acesta afirmă că sporii de mucegai „ar putea provoca o acutizare a alergiilor sau afecta persoanele care suferă de astm, ceea ce, în cel mai rău caz, ar putea duce la probleme respiratorii”, potrivit sursei citate.

Este important să ștergem decorațiunile de praf

„Decorațiunile atrag în mod evident praful și murdăria din aer și din timpul manipulării”, spune la rândul ei  expertul în curățenie de la MyJobQuote, Sarah Dempsey, potrivit publicației britanice.

Printre cele mai frecvente reacții la praf se numără și:

  • strănutul
  • tusea
  • iritarea ochilor
  • atac de astm

„Expunerea pe termen lung la praf poate fi dăunătoare, în special pentru persoanele cu afecțiuni existente, cum ar fi bolile de inimă sau emfizemul”, spune specialista în curățenie.

Tot aceasta recomandă și alegerea unui brad artificial, mai ales dacă există persoane cu alergii în casă.

În loc de concluzie…

În general, cele mai periculoase tipuri de praf sunt cele care conțin particule foarte mici, invizibile cu ochiul liber, astfel cum se întâmplă în cazul ornamentelor de Crăciun. Aceste tipuri de particule sunt, în același timp, suficient de mici pentru a fi inhalate și suficient de mari pentru a rămâne blocate în țesutul pulmonar, fără a mai fi expirate.

Recomandat ar fi să depozităm ornamentele în recipiente de plastic cu capac și nu în cutii de carton, după Crăciun, pentru a le feri de praf. Sănătatea noastră trebuie fie prioritate!

Citește și: Experții confirmă! Persoanele care decorează mai devreme pentru Crăciun sunt mai fericite

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian