Mihaela Bilic este un nume de referință în nutriție în România, iar sfaturile sale sunt adesea căutate de părinți dornici să le ofere copiilor o dezvoltare sănătoasă.
Un sistem imunitar puternic îi protejează pe copii de infecții și boli, le permite să se dezvolte armonios și să aibă o viață activă.
Un concept important promovat de Dr. Bilic este biodiversitatea microbiană. Ea subliniază că nu trebuie să ne temem de toți microbii, ci că o expunere moderată la aceștia poate ajuta sistemul imunitar să se dezvolte mai puternic.
„Trăiască microbii!! Lăsați copiii să se joace în țărână, să mănânce alimente nespălate și să trăiască la țară cu câini, pisici și gunoi de grajd- vor avea mai puține alergii, astm, dermatite atopice și intoleranțe alimentare! Este concluzia uluitoare a multor studii făcute în Europa, Statele Unite și Japonia, care au demonstrat că prea multă igienă distruge sănătatea”, a declarat ea într-o postare pe Facebook.
Pentru a susține ideea, Mihaela Bilic a menționat un experiment realizat în Finlanda, unde copiii din creșe și grădinițe au fost încurajați să se joace cu pământ și gunoi de grajd, pentru a simula contactul cu un mediu natural. După doar două săptămâni, copiii care au avut acces la această „biodiversitate microbiană” au prezentat o îmbunătățire a imunității.
„În Finlanda a fost făcut un experiment interesant pe copiii de la creșe și grădinițe: în curtea de joacă s-au montat recipiente cu pământ de pădure și gunoi de grajd, în care copiii au fost încurajați să se apuce de grădinărit. După numai 2 săptămâni de scormonit în aceste rezervoare de biodiversitate microbiană, după ce s-au jucat cu plantele, râmele și țărâna, imunitatea copiilor a crescut!”, a mai spus nutriționista.
Citește și: Dr. Angelica Vişan: cum creştem imunitatea la copii
De asemenea, limitați zahărul și alimentele procesate, acestea pot slăbi sistemul imunitar și favoriza apariția inflamațiilor, avertizează nutriționistul.
Sursă foto: Facebook / Mihaela Bilic.