Cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor. Mihaela Bilic vine cu sfaturi prețioase

  • Publicat:
Cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor. Mihaela Bilic vine cu sfaturi prețioase

Mihaela Bilic este un nume de referință în nutriție în România, iar sfaturile sale sunt adesea căutate de părinți dornici să le ofere copiilor o dezvoltare sănătoasă.

De ce este importantă imunitatea copiilor?

Un sistem imunitar puternic îi protejează pe copii de infecții și boli, le permite să se dezvolte armonios și să aibă o viață activă.

Un concept important promovat de Dr. Bilic este biodiversitatea microbiană. Ea subliniază că nu trebuie să ne temem de toți microbii, ci că o expunere moderată la aceștia poate ajuta sistemul imunitar să se dezvolte mai puternic.

„Trăiască microbii!! Lăsați copiii să se joace în țărână, să mănânce alimente nespălate și să trăiască la țară cu câini, pisici și gunoi de grajd- vor avea mai puține alergii, astm, dermatite atopice și intoleranțe alimentare! Este concluzia uluitoare a multor studii făcute în Europa, Statele Unite și Japonia, care au demonstrat că prea multă igienă distruge sănătatea”, a declarat ea într-o postare pe Facebook.

Pentru a susține ideea, Mihaela Bilic a menționat un experiment realizat în Finlanda, unde copiii din creșe și grădinițe au fost încurajați să se joace cu pământ și gunoi de grajd, pentru a simula contactul cu un mediu natural. După doar două săptămâni, copiii care au avut acces la această „biodiversitate microbiană” au prezentat o îmbunătățire a imunității.

„În Finlanda a fost făcut un experiment interesant pe copiii de la creșe și grădinițe: în curtea de joacă s-au montat recipiente cu pământ de pădure și gunoi de grajd, în care copiii au fost încurajați să se apuce de grădinărit. După numai 2 săptămâni de scormonit în aceste rezervoare de biodiversitate microbiană, după ce s-au jucat cu plantele, râmele și țărâna, imunitatea copiilor a crescut!”, a mai spus nutriționista.

Citește și: Dr. Angelica Vişan: cum creştem imunitatea la copii

Alte direcții pe care le subliniază nutriționistul pentru a stimula imunitatea copiilor

Alimentația variată și echilibrată

  • Fructe și legume colorate: O paletă variată de culori înseamnă o diversitate de vitamine și minerale esențiale pentru sistemul imunitar.
  • Proteine: Carne slabă, pește, ouă, leguminoase – surse importante pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor.
  • Grăsimi sănătoase:Ulei de măsline, avocado, nuci – esențiale pentru absorbția vitaminelor și buna funcționare a creierului.

De asemenea, limitați zahărul și alimentele procesate, acestea pot slăbi sistemul imunitar și favoriza apariția inflamațiilor, avertizează nutriționistul.

Probioticele

  • Bacteriile benefice din iaurt, kefir și anumite legume fermente (varză murată, murături) contribuie la o floră intestinală sănătoasă, esențială pentru imunitate.

Expunerea la natură

  • Contactul cu natura, solul și animalele poate stimula dezvoltarea sistemului imunitar prin expunerea la o varietate de microorganisme.

Somnul suficient

  • Somnul este perioada în care organismul se regenerează și își întărește imunitatea.

Activitatea fizică

  • Mișcarea stimulează circulația sângelui și întărește sistemul imunitar.

Hidratarea corespunzătoare

  • Apa este esențială pentru toate funcțiile organismului, inclusiv pentru sistemul imunitar.

Sursă foto: Facebook / Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult