Cum poate fi mirosul corporal/transpirația terapie pentru anxietate?

Află cum poate mirosul corporal să devină parte dintr-un posibil tratament pentru anxietatea socială. Are transpirația efect calmant?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum poate fi mirosul corporal/transpirația terapie pentru anxietate?
Mirosul corporal, transpirația – terapie pentru anxietate?

Adulmecarea mirosului corporal al altor persoane ar putea fi utilă în terapia anxietății sociale, susțin cercetătorii suedezi care au început deja testele cu voluntari.

Oamenii de știință au folosit transpirația axilelor în experimentele lor, încercând să confirme bănuiala că mirosul activează legăturile cerebrale responsabile cu emoțiile, având un efect calmant.

Deși încă prea devreme pentru a considera că au sau nu dreptate, teoria lor pare promițătoare dacă ne gândim la efectele mirosului în general.

De ce și cum mirosim?

Când ne naștem, avem un simț al mirosului foarte puternic, iar bebelușii au o preferință demonstrată pentru mirosul mamei și a laptelui matern.

În primul rând, dintr-o perspectivă evolutivă, am putea spune că mirosul ne ajută pe noi oamenii să simțim pericolul, fie că vorbim despre mâncare sau mirosul unui fum, de exemplu. Tot mirosul este unul dintre uneltele care ne ajută să interacționăm cu mediul înconjurător, dar și unii cu ceilalți.

Evocarea multor amintiri profunde poate fi legată, de asemenea, de miros. Receptorii din partea superioară a nasului detectează aromele, apoi transmit semnale către sistemul limbic (cortexul paleomamifer), regiunea creierului care este asociată cu memoria și emoțiile.

Poate un anumit miros să facă parte dintr-un proces terapeutic?

Cercetătorii suedezi sugerează că mirosul corpului uman ar putea comunica starea noastră emoțională – dacă suntem fericiți sau anxioși, de exemplu – și chiar poate provoca răspunsuri similare celor care îl miros.

Au preluat transpirația axilelor voluntarilor din momentul în care vizionau fie un film înfricoșător, fie unul optimist.

Apoi, 48 de femei care sufereau de anxietate socială au fost de acord să adulmece unele dintre mostre, concomitent cu terapia mindfulness (terapie care încurajează oamenii să se concentreze pe „aici și acum”, ca metodă de a îndepărta gândurile negative).

A existat și un grup de control căruia i s-a dat să adulmece aer curat. Rezultatul a fost unul neașteptat: cei expuși la mirosul transpirației s-au descurcat mai bine cu terapia pe care o urmau.

Cercetătoarea Elisa Vigna, de la Institutul Karolinska din Stockholm, a declarat:

„Sudoarea produsă de cei care erau fericiți a avut același efect ca sudoarea produsă de cei care au urmărit un film horror. Așa că am putea spune că există ceva în aria semnalelor chimice umane din transpirație în general care afectează răspunsul la tratament.”

Așadar, există o posibilitate ca simpla expunere la prezența cuiva să aibă un efect terapeutic. Iar următoarea fază de testare constă în expunerea la transpirația cuiva care urmărește un film neutru din punctul de vedere emoțional.

Ce este transpirația și are ea mereu miros?

Cea mai mare cantitate a transpirației pe care pielea o emană este inodoră. Însă glandele sudoripare de la axilă și din zona inghinală produc anumiți compuși. Bacteriile de pe suprafața pielii și de pe foliculii de păr din apropiere descompun acești compuși, producând alții care sunt responsabili pentru un anumit tip de miros corporal.

Duncan Boak, membru al organizației caritabilă Fifth Sense, a cărui activitate își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la tulburările de miros și gust, a declarat:

„Știm că există o legătură puternică între simțul mirosului și bunăstarea noastră emoțională. Pierderea capacității de a mirosi alte persoane, cum ar fi partenerul și copiii, poate provoca depresie și sentimente de izolare.”

Deși studiul este doar unul preliminar, poate fi un pas înainte în procesul de asociere al simțului olfactiv cu sănătatea mintală.

Citește și: 8 motive pentru care te confrunți cu transpirație urât mirositoare

Citește și: Transpiri rău pe faţă? Iată ce poţi face! Remedii eficiente contra transpirației

Citește și: Totul despre transpiraţie şi cum scapi de transpiraţia excesivă

Sursă: bbc.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult