Cum poate o distracţie de o seară să ne îmbolnăvească ficatul

Nu doar consumul cronic de alcool poate fi considerat vinovat pentru o serie de afecţiuni hepatice, ci şi o simplă seară de distracţii, în care am băut mai multe pahare, fără discernământ.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum poate o distracţie de o seară să ne îmbolnăvească ficatul
Foto: Shutterstock

Nu doar consumul cronic de alcool poate fi considerat vinovat pentru o serie de afecţiuni hepatice, ci şi o simplă seară de distracţii, în care am băut mai multe pahare, fără discernământ.

Potrivit unui studiu efectuat la University of Missouri School of Medicine, combinaţiile de băuturi spirtoase şi viteza cu care sunt date pe gât constituie un factor de risc în instalarea proceselor inflamatorii şi îmbolnăvirea ficatului.

Astfel, specialiştii atrag atenţia că 4 sau mai multe băuturi alcoolice consumate în decurs de 2 ore în cazul femeilor, respectiv 5 sau mai multe băuturi consumate în 2 ore în cazul bărbaţilor constituie graniţa de la care pornesc îngrijorările cu privire la starea de sănătate.

Experţii susţin că nu este nevoie ca obiceiul să se repete zi de zi, ci sunt suficiente câteva seri pe lună pentru ca ficatul să aibă de suferit şi să afecteze, mai apoi, funcţionarea altor organe.

„Ficatul este o uzină într-un singur organ”

„Ficatul este o uzină într-un singur organ. Participă la funcţiile vitale ale organismului, cum ar fi digestie, imunitate şi curăţare, pentru că detoxifiere nu există. În cazul în care alimentaţia şi mişcarea nu sunt adaptate fiziologiei individuale, organele interne depozitează grăsime. Pentru că noi nu depunem zahăr, dar îl transformăm în grăsime şi îl depunem pe organele interne.

Depozitul de grăsime la nivelul ficatului se numeşte ficat gras sau steatoză hepatică, în termeni medicali’’, spune, pentru CSID, medicul Florin Ioan Bălănică, specialist în Medicină Personalizată şi Nutriţie.

Încărcarea ficatului produce o perturbare a funcţiilor acestuia şi un metabolism mai lent. Grăsimea de pe organele interne este cea care duce la boli metabolice, cum ar diabetul, hipertensiunea arterială şi sindromul metabolic.

„Consumul în exces de lipide de tot felul, animale sau vegetale, duce tot la depozitarea de grăsimi pe organele interne, subcutanat şi în circulaţie. Stresul este un factor favorizant pentru majoritatea bolilor fizice si emoţionale, este un fapt al vremurilor moderne’’, adaugă specialistul.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News