Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată

Victimile violenţei domestice sunt în jurul nostru, doar că majoritatea tac. Iată cum se poate ajuta o femeie să iasă dintr-o căsnicie, relaţie toxică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată foto 123rf.com

Zilele acestea ies la iveala veşnicile probleme ale femeilor şi copiilor din România – abuzuri psihice, abuzuri fizice (bătaie), abuzuri sexuale. În România nu se vorbeşte despre asta, este ruşine. Aşa ni se spune. Unii părinţii îşi ameninţă de mici fetele că dacă li se întâmplă ceva (un viol) vor fi date afară din casă, dezmoştenite. Dar probabil, zeci de mii de femei, dacă nu sute de mii de românce numără în gând momentele în care au fost agresate. Cumva a devenit o normalitate să trăim în abuzuri.

Majoritatea dintre noi nici nu ştim cum am putea ieşi din situaţie, cui i-am putea cere ajutorul, dar şi cum am putea ajuta persoanele care trec prin asta. Am selectat de pe platforma de informare în situaţii de urgenţă Fii Pregătit câteva sfaturi utile în a ajuta o femeie abuzată.

  • Nu o judeci, nu îi critici comportamentul, îi oferi ajutorul dar nu-i impui să ia vreo măsură
  • Vorbeşti cu ea atunci când agresorul nu vede acest lucru, pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile dintre ei
  • O asculţi şi îi susţii hotărârile
  • Ai grijă să o însoţeşti atunci când se hotărăşte să-i spună agresorului că vrea să se separe de el fiindcă acest moment este cel mai periculos. În eventualitatea unui proces, sunt necesari martori şi date concrete referitoare la actele de abuz trăite. În acest scop, victima trebuie să-şi noteze orice amănunt sau persoană care poate certifica existenţa agresiunilor, să reclame la poliţie, să-şi scoată certificat medical.
  • Dacă este vorba şi de minori abuzaţi – anunţi Poliţia.
  • Suni la 112 atunci când viaţa sau integritatea victimei (major sau minor) este în pericol!
  • Nu contează dacă nu cunoşti cine este victima sau este prima oară când ai văzut-o!

Asociaţii şi fundaţii care ajută gratuit femeile abuzate în România


Iată unde victimele violenţei domestice pot cere ajutor –
Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice,  deţine un call-center naţional pentru victimele violenţei domestice.
Numărul la care pot apela victimele violenţei domestice este 0800 500 333, o linie telefonică gratuită, la care operatorii răspund non-stop.

Linia Telefonică cu Tarif Gratuit a Organizaţiei de Asistenţă pentru Femei 1800 341 900      

Centrul de consiliere Casa Blu, telefon: 0787541854, 0213114636

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări: