Nu este întotdeauna ușor să mănânci la ore regulate, mai ales când viața ta devine deosebit de aglomerată, iar numărul mare de sarcini îți stă în cale. Cu toate acestea, este important să fii atent când mănânci pentru a te asigura că corpul tău este cât mai sănătos cu putință. Orarul meselor tale poate avea un impact major asupra obiectivelor tale de scădere în greutate.
De exemplu, un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a constatat că cei care au luat cina la ora 21:00 au avut niveluri mai ridicate de zahăr în sânge în dimineața următoare, comparativ cu cei care au mâncat la ora 18:00. Un alt studiu, publicat în Nutrients, a constatat că mâncatul mai târziu poate afecta procesul de pierdere în greutate, deoarece capacitatea corpului de a arde calorii pe parcursul nopții scade.
Momentul în care alegi să iei masa este unul dintre factorii importanți în gestionarea greutății. Menținerea unei rate constante a metabolismului prin mâncatul la intervale regulate poate avea un efect pozitiv asupra sănătății, cât și asupra procesului de pierdere în greutate.
De asemenea, un interval regulat al meselor, de 3 până la 4 ore, este ideal pentru a menține echilibrul zahărului în sânge.
Mâncatul la ore târzii afectează buna funcționare a hormonilor de sațietate, în special hormonii grelină și leptină.
Grelina este cunoscută în mod popular ca „hormonul foamei”, deoarece stimulează apetitul. Din această cauză, când stomacul este gol, nivelul de grelină crește. Acest lucru rezonează cu faptul că mâncatul mai târziu poate contribui la creșterea apetitului și, implicit, la îngrășare.
În același timp, leptina este responsabilă pentru senzația de plenitudine. Mâncatul la ore târzii scade nivelul leptinei, ceea ce înseamnă că senzația de sațietate scade. Când se întâmplă acest lucru, organismul poate avea nevoie în mod natural de mai multe alimente într-un timp mai scurt.
Fiecare persoană are un metabolism diferit. Prin urmare, avem nevoie de un aport caloric zilnic și un raport de macronutrienți diferite. În afară de ora potrivită a meselor, cel mai bun mod de a pierde în greutate sau de a reduce riscul de obezitate este să urmezi o dietă echilibrată la intervale regulate.
Surse: eatthis.com, sciencealert.com