Cum să obții suficientă vitamina D iarna! Alimente care compensează lipsa soarelui în sezonul rece

Soluții practice pentru un nivel optim de vitamina D!
  • Publicat:

Odată cu venirea iernii, nivelul de vitamina D scade din cauza expunerii reduse la soare. Acest nutrient esențial este crucial pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

În sezonul rece, zilele devin mai scurte și mai întunecate în România. Acest lucru poate afecta nivelul de vitamina D din organism, esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Potrivit unui articol publicat Breast Cancer UK, există modalități de a menține un nivel adecvat de vitamina D și în sezonul rece.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este un nutrient vital pe care corpul nostru îl produce atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Conform sursei citate, aceasta joacă un rol crucial în absorbția calciului, menținerea sănătății oaselor și dinților, reducerea inflamațiilor și întărirea sistemului imunitar. Studiile au arătat chiar o posibilă legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și riscul crescut de boli cardiovasculare și cancer de sân.

Cum obținem vitamina D iarna?

În lunile de iarnă, când expunerea la soare este limitată, putem apela la alte surse de vitamina D. E recomandată includerea în dietă a unor alimente bogate în această vitamină:

• Pește gras

• Ovăz integral

• Lapte de migdale

• Gălbenuș de ou

• Ciuperci chanterelle

Suplimentele de vitamina D

Deși există suplimente de vitamina D disponibile pe piață, eficacitatea acestora poate varia în comparație cu sursele naturale. Articolul citat avertizează: „Nu poți primi prea multă vitamină D prin expunerea la soare, dar poți prin suplimente, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. Ingerarea a mai mult de 4000 UI pe zi (100 micrograme/zi) crește riscul de efecte nocive asupra sănătății”.

De câtă vitamina D avem nevoie zilnic în funcție de vârstă?

De vitamina D este nevoie încă de la naștere și pe tot parcusul vieții. Doza zilnică crește o dată cu vârsta.

La copii de 0 – 1 an: 400 Unități Internaționale (UI)/zi;

la copii de 1 – 18 ani: 600 – 1000 UI/zi;

la adulți de 19 – 70 de ani: 600 – 2000 UI/zi;

la adulții de peste 70 de ani: 800 – 2000 UI/zi.

În concluzie, menținerea unui nivel adecvat de vitamina D în timpul iernii este posibilă prin combinarea unei diete echilibrate cu expunerea la soare atunci când este posibil. Pentru sfaturi personalizate, este recomandată consultarea unui medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult