Cum să scapi rapid de herpes, urmând sfaturile medicilor dermatologi

  • Publicat:
Cum să scapi rapid de herpes, urmând sfaturile medicilor dermatologi

Conform informațiilor din aprilie 2023, cel puțin 67% dintre persoanele sub 50 de ani – sau 3,7 miliarde de oameni din întreagă lume – au HSV-1, virusul herpes simplex de tip 1, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

„Un herpes oral, sau herpes labialis, se referă la un grup de vezicule care se pot dezvoltă pe buze, în jurul gurii sau pe o altă parte a fetei și se datorează virusului herpetic”, explică Marisa Garshick, medic dermatolog.

De ce se activează virusul herpes simplex?

Există două tipuri de virus herpes. Există virusul herpes simplex de tip 1 care afectează mai frecvent zona gurii și fața. Și există virusul herpes simplex de tip 2 care afectează mai frecvent zona genitală și zona rectală. Dar putem găși cele două tipuri de virus oriunde la nivelul corpului.Microtraumele și traumele de la nivelul pielii, expunerea la soare, expunerea la vânt, expunerea la frig pot fi factori declanșatori.

„În unele cazuri, ele pot arată că un coș, dar tind să fie asociate cu o senzație de arsură și pot fi dureroase, chiar înainte de apariția unui punct pe piele”, completează Dr. Garshick.

Simptome mai severe pot fi: dureri de cap, febra și ganglioni limfatici umflați, adaugă acesta. Dacă nu e tratat, herpesul dispare de la sine în 7-14 zile.

Cum poți să scapi rapid de herpes?

Pentru a nu aștepta atât de mult să se vindece, poți să intervii cu metode recomandate de dermatologi. De pildă, există deja pe piață plasturii hidrocoiloizi. Aceștia formează o barieră protectoare peste pielea compromisă, protejând bariera cutanată și împiedicând interferarea bacteriilor și germenilor.

Protejarea zonei compromise este esențială și aceasta, deopotrivă. Dr. Garshick recomandă în această direcție aplicarea unui unguent pe baza de petrolatum, cum ar fi Vaselina sau Aquaphorul. Acest lucru ajută la asigurarea unei bariere de protecție pentru a grăbi vindecarea și pentru a minimiza iritatia externă.

De asemenea, Dr. Garshic mai pune accent și pe limitarea expunerii la soare, care poate agrava situația. De fiecare dată când ieși din casă, folosește un balsam cu SPF.

„Este important să folosești protecție solară pentru a minimiza orice decolorare sau hiperpigmentare post-inflamatorie după ce herpesul se vindecă”, încheie Dr. Garshick.

Și cel mai important, evita alimentele sau băuturile picante, acide sau iritante în zilele destinate vindecării.

Citește și: (P) Singura soluţie care vindecă leziunile herpesului oral în 3 zile

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”