Știai că locul de muncă pe care îl ai te poate predispune la anumite probleme de sănătate, inclusiv demență? Locurile de muncă în care se creează o rutină sau în care nu apar prea multe schimbări zilnice duc la dezvoltarea demenței, arată un studiu publicat în Neurology.
Mai exact, persoanele care au locuri de muncă ce presupun puține schimbări zilnice au un risc cu 66% mai mare de a dezvolta un declin cognitiv. După vârsta de 70 de ani, există un risc de 37% de a dezvolta demență.
În schimb, un job care presupune să fii activ din punct de vedere cognitiv poate limita riscul de a dezvolta demența.
Demența este un termen umbrelă pentru capacitatea redusă de a gândi, lua decizii sau memora, care poate interacționa cu activitățile de zi cu zi, scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC). În plus, demența nu este o normalitate a procesului de îmbătrânire.
Se pare că educația ar putea juca un rol important în această ecuație, iar asta pentru că persoanele cu un nivel crescut de educație sunt mai puțin predispuse să dezvolte demență, iar asta pentru că au locuri de muncă ce le stimulează mental. Profesorii, în principiu, sunt cei care au job-uri care stimulează creierul. Evident, la fel de important este și modul în care îți folosești creierul.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență, menționând că, anual, apar câte 10 milioane de cazuri noi privind incidența bolii.
Foto: shutterstock
Surse: