Un sondaj recent realizat de IRES arată că 3 din 10 români nu s-ar vaccina „sub nicio formă” împotriva COVID-10, dacă un vaccin ar fi disponibil.
Asta deşi boala a provocat, până la acest moment, 1.120 de decese! Interesant este faptul că diferenţele procentuale între persoanele cu studii superioare şi cele cu un nivel de educaţie scăzut care ar refuza vaccinarea împotriva noului coronavirus (50% versus 44%) sunt mici.
Ceea ce este destul de surprinzător, având în vedere că argumentul folosit în cazul persoanelor care se opun vaccinării este acela că ar avea un nivel de educaţie scăzut.
La întrebarea „Dumneavoastră aţi fi dispus să vă vaccinaţi împotriva COVID-19 de îndată ce ar fi omologat un vaccin sau aţi avea reţineri?”, 44% dintre persoanele chestionate au răspuns afirmativ („Aş fi dispus să mă vaccinez”), însă 33% au răspuns „Nu m-aş vaccina sub nicio formă”. Alţi 22% au răspuns „Aş avea unele reţineri”.
Conform datelor IRES, diferenţa între sexe în ceea ce priveşte reticenţa la vaccinul împotriva coronavirusului este de doar 1% (33% bărbaţi versus 32% femei), însă procentul celor cu vârste peste 65 de ani care s-ar vaccina (64%) este vizibil mai crescut decât al celor cu vârste cuprinse între 36 şi 50 de ani (32%).
Asta denotă faptul că vârstnicii, categoria cea mai vulnerabilă în ceea ce priveşte complicaţiile cauzate de COVID-19, conştientizează pericolul acestui virus asupra sănătăţii lor, în timp ce adulţii tineri sau la a doua tinereţe sunt mai puţin „speriaţi”.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 13-14 mai 2020, pe 1.027 de persoane cu vârste peste 18 ani şi poate fi consultat integral aici.
În prezent sunt testate mai multe variante de vaccin împotriva noului coronavirus, însă doar compania Moderna a anunţat că rezultatele preliminare obţinute după primele teste de siguranţă sunt promiţătoare. În luna iulie, vaccinul produs de Moderna urmează să fie testat clinic.