Dacă faci asta la volan, ai toate șansele să fii psihopat!

  • Publicat:
Dacă faci asta la volan, ai toate șansele să fii psihopat!

Experții de la Universitatea Regensburg au descoperit o legătură uimitoare între psihopatie și un obicei pe care îl au mulți români atunci când conduc. Și nu, nu e vorba nici de agresivitate la volan, nici de cât de repede gonești pe șosele.

Psihopatia, asociată cu folosirea telefonului mobil la volan

Oamenii de știință au strâns informații de la aproape 1000 de șoferi germani, care au fost testați de cele trei trăsături neplăcute ale personalității – machiavellismul, narcisismul și psihopatia. În urmă analizei făcute, 61% dintre șoferii participanți la studiu au recunoscut că folosesc telefonul mobil atunci când conduc mașina.

Mai mult, persoanele cu una din tulburările mai sus descrise nu consideră o problemă faptul că dau mesaje sau telefoane în timp ce se află la volan, punând astfel în pericol viață celorlalți participanți la trafic sau a pietonilor.

Același studiu mai subliniază și o altă realitate, destul de neplăcută de altfel, potrivit căreia „cei ce au avut un scor ridicat de psihopatie sunt de trei ori mai înclinați să comită ilegalități în trafic decât restul participanților la circulația auto”.

Psihopatia. Ce este și cum se manifestă?

Psihopatia este o tulburare de personalitate care influențează în mod negativ sensibilitatea afectivă și empatia unei persoane față de orice ființă umană. De cele mai multe ori, acești oameni sunt cruzi și obișnuiesc să îi manipuleze pe cei din jur, fără a da dovadă de resentimente. De asemenea, sunt percepuți că fiind carismatici, amuzanți și șarmanți.

Există trei tipuri de psihopați:

  • psihopați agresivi – predispuși la violență, consum de substanțe sau suicid;
  • psihopați pasivi – sensibili, introvertiți, ipohondri;
  • mincinoși patologici – persoane creative, disfuncționale, care devin faimoase prin creativitate.

Concluzie

Concluzionand, la noi în țară procentul de șoferi prinși cu telefonul în mână la volan este extrem de ridicat. Că prezintă sau nu o tulburare reală, doar specialiștii pot confirma asta. Însă, până acolo trebuie avut grijă cum ne deplasăm pe șosele pentru a nu pune viața omenească în pericol.

Citește și: Cum recunoști un psihopat? Semnul care se citește în ochi

FOTO: Shutterstock, SURSA: National Library of Medicine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult