Danemarca a eutanasiat 17 milioane de nurci de teama unei mutații a coronavirusului

Imaginile cu nurcile eutanasiate din crescătoriile din Danemarca fac înconjurul lumii și sunt pur și simplu sfâșietoare.
  • Publicat:

Decizia guvernului danez de a sacrifica bietele animale a survenit ca urmare a descoperirii unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 la nurci, care poate fi transmisă oamenilor.

Potrivit celor mai recente date de la centrul danez de referinţă în boli infecţioase, mutația respectivă a fost detectată la 214 persoane din Danemarca, din iunie până în prezent. În consecință, guvernul danez a decis sacrificarea celor 17 milioane de nurci din peste o mie de crescătorii și carantinarea zonelor considerate la risc timp de 4 săptămâni.

Chiar dacă această mutație nu are efecte severe asupra omului, experții se tem că ar slăbi capacitatea organismului de a forma anticorpi și că ar reduce semnificativ eficiența și eficacitatea vaccinurilor experimentale anti-COVID dezvoltate în prezent, scrie dailymail.co.uk

Danemarca este cel mai mare exportator de blană de nurcă din Europa, iar o decizie similară a fost luată în vară și de Spania și Olanda, care au sacrificat peste 100.000 de nurci.

Infecţiile la fermele de nurci sunt în creştere ca număr şi ca arie de extindere geografică, fără ca măsurile preventive să fi funcţionat. S-au găsit noi mutaţii la nurci ale virusului SARS-CoV-2, care prezintă sensibilitate redusă la anticorpi în cazul mai multor persoane cu antecedente de infecţie. Este un lucru grav şi ar putea însemna ca un viitor vaccin împotriva COVID-19 să fie mai puţin eficient împotriva acestor mutaţii, a precizat institutul danez Statens Serum.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a spus că virusul care a suferit mutaţii reprezintă „un risc cu privire la eficienţa” unui viitor vaccin împotriva COVID-19 și că situația este „foarte gravă”.

Avem o mare responsabilitate faţă de populaţia noastră, dar, odată cu mutaţia descoperită, avem şi o mai mare responsabilitate faţă de restul lumii, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă.

Motivul pentru care nurcile au dezvoltat această mutație și au răspândit mai departe coronavirusul nu este momentan cunoscut, fiind în derulare studii care să clarifice aceste aspecte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult