David Popovici, susținător al campaniei de conștientizare a epilepsiei #NuTeAscunde

O vizită la medic i-a schimbat complet viața lui David Popovici, campion mondial la natație. La fel se poate întâmpla și în cazul pacienților cu epilepsie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
David Popovici, susținător al campaniei de conștientizare a epilepsiei #NuTeAscunde

David Popovici se alătură campaniei educaționale #NuTeAscunde, care își propune să încurajeze pacienții diagnosticați cu epilepsie să continue eforturile de administrare a tratamentului necesar.

Subliniez importanța unei vizite la medic, care îți poate schimba viața. Când eram mic, părinții mei au urmat sfaturile unor medici, iar eu am avut norocul unei vieți normale. Sfătuiesc părinții să urmeze întotdeauna sfaturile medicilor și să nu se lase afectați de ce pot crede sau spune oamenii, poți face sport, poți duce o viață normală. Nu e nicio rușine, toți ne naștem diferiți și e important să nu te ascunzi. Am văzut oamenii cu boala asta cum sunt marginalizați, izolați și e nedrept, a declarat David Popovici.

În România, mulți pacienți se tem de diagnosticul de epilepsie. Părinții copiilor bolnavi de epilepsie ascund de cele mai multe ori acest diagnostic copiilor, deși aproximativ 70% dintre persoanele care au epilepsie obțin un control al crizelor dacă urmează medicația recomandată de medicul specialist.

Acest lucru se întâmplă ca urmare a temerii de a fi discriminat, a prejudecăților, a lipsei de informare, dar și din cauza faptului că, în România, legislația interzice pacienților diagnosticați cu epilepsie să presteze anumite meserii, iar multe companii se feresc să angajeze persoane bolnave de epilepsie, deși este discriminatoriu și ilegal.

În ultimul timp, tot mai mulți părinți ascund diagnosticul de epilepsie al copiilor din cauza stigmei, care este o problemă falsă, aproximativ 70% dintre pacienții cu epilepsie pot duce o viață normală dacă urmează tratamentul corect și nu îl opresc, a declarat prof. dr. Dana Craiu, Președintele Societății Române Împotriva Epilepsiei.

Tratamentul adecvat prescris de un specialist este piatra de temelie pentru controlul acestei afecțiuni, necesitatea continuității tratamentului fiind absolut necesară pentru a duce o viață normală.

Mai multe informații despre epilepsie puteți afla din interviul video acordat de medicul primar neurolog Ioana Mîndruță.

„Pacienții trebuie să meargă la medic de la primele simptome și să urmeze tratamentul. Este foarte important să depistăm această boală de la început, să se intervină imediat. Cu cât amânăm acest moment, boala poate să evolueze și niciodată boala nu se va trata singură”, afirmă Ileana Ștefan, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România.

„Șansa pacienților cu epilepsie stă în felul în care îi privim pe aceștia și aceasta depinde numai de noi”, completează conf. dr. Ioana Mîndruță, Coordonator în Programul Național de Epilepsie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. Dr. Ioana Mîndruță - Medic primar neurolog
Conf. Dr. Ioana Mîndruță este medic primar neurolog cu Specializare: Neurologie - Epileptologie și vEEG. Educație și formare • Universitatea de Medicină and Farmacie “Carol Davila” București – 1993 • Competență în electrofiziologie (EEG, EMG EP) – 2005 • Competență ...
citește mai mult
Recomandări: