De câte ori pe lună trebuie să facem curățenie în casă și ce impact MAJOR poate avea praful asupra sănătății noastre

  • Publicat:
De câte ori pe lună trebuie să facem curățenie în casă și ce impact MAJOR poate avea praful asupra sănătății noastre

Curățenia în casă este destul de importantă, mai ales pentru sănătatea noastră, dar și a întregii familiei, însă puține persoane știu cât de des trebuie să ne ocupăm de igienizarea locuinței.

Cât praf se adună în casă

Potrivit specialiștilor, o casă normală acumulează aproximativ 20 de kilograme de praf pe an. Această cantitate este echivalentă cu cel puțin 1,6 kilograme pe luna sau 0,8 kilograme pe săptămână. Și majoritatea prafului provine din exterior (funingine, polen, etc).

„Praful se acumulează rapid din diverse motive, inclusiv eliminarea celulelor moarte ale pielii, blana animalelor de companie, poluanții din exterior și particulele din aer care se așează pe suprafețe. Chiar și cu curățenia regulată, praful poate reapărea pe măsură ce noi particule sunt introduse în mediul interior.

Acarienii din praful casei pot fi adesea iritanți în gospodărie, dar interesant este că nu acarienii înșiși provoacă iritația, ci excrementele lor. Fiecare acarian produce aproximativ 20 de excremente pe zi și acestea continuă să provoace simptome alergice chiar și după ce acarianul a murit.

Oamenii poate nu știu că o cantitate semnificativă de expunere la alergenii acarienilor din praful casei se întâmplă, de fapt, în pat atunci când dormi. Așadar, luarea de măsuri de precauție în dormitor prin utilizarea huselor prietenoase pentru alergii pe așternuturi, inclusiv pe toate pernele, este un prim pas”, a explicat Amena Warner, de la Allergy UK, potrivit The Express.

De câte ori pe lună se face curățenie în casă

Experții spun că ar trebui să facem zilnic patul, să spălăm vasele, să ștergem mesele, să curățațăm suprafețele din baie. În fiecare săptămână, specialiștii recomandă să spălăm podeaua cu mopul, să curățăm suprafețele din baie, să ștergem oglinzile și geamurile, praful și să schimbăm lenjeria de pe paturi.

De asemenea, tot aceștia recomandă să facem în fiecare lună curat în mașina de spălat, printre haine, dar și vase, să curățăm aspiratorul, gurile de aerisire, jaluzelele de praf, dar mai ales spațiile din exteriorul casei.

La două trei luni este important să curățăm cuptorul, saltelele de pat sau canapelele, sub mobilă și să îndepărtăm depunerile de calcar de pe aparatul de cafea sau orice alt dispozitiv din bucătărie.

Ce impact MAJOR poate avea praful asupra sănătății noastre

Praful poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, acesta favorizând apariția a numeroase afecțiuni respiratorii, alergii sau chiar probleme cardiace.

Afecțiuni respiratorii: astm, bronșită, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Alergii. Praful conține adesea alergeni precum acarieni, polen, mucegai – toate acestea pot declanșa reacții alergice severe.

Citește și: Alergiile sezoniere și praful din casă – cum ne afectează, cum le prevenim? Sfaturile medicului alergolog

Probleme cardiace. Expunerea la particule fine de praf poate afecta sănătatea cardiovasculară, avertizează specialiștii.

Iritații la nivelul ochilor și gâtului. Particulele de praf pot irită mucoasele ochilor și gâtului, provocând roșeață, mâncărimi și dureri în gât.

Afecțiuni dermatologice. Praful poate irită pielea, ducând la afecțiuni precum dermatita de contact sau exacerbarea eczemei.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”