De ce ar trebui să incluzi hrișca în dieta ta. Nu conține gluten, reglează glicemia și e un aliat excelent în lupta cu kilogramele

  • Publicat:
De ce ar trebui să incluzi hrișca în dieta ta. Nu conține gluten, reglează glicemia și e un aliat excelent în lupta cu kilogramele

Dincolo de faptul că este un aliment delicios, care poate fi servit în diferite feluri, hrișca este și deosebit de sănătoasă, datorită faptului că asigura un aport excelent de antioxidanți și nutrienți esențiali funcționarii normale a organismului.

Ce este hrișca?

„Hrișca nu este o cereală, ci mai mult o pseudocereala”, spune Maz Packham, medic nutriționist. Pseudocerealele sunt cele care pot înlocui cerealele în modul de folosire și calitățile nutriționale, deși sunt cultivate în mod diferit. Printre acestea se numără și quinoa.

Hrișca este comercializată fie crudă, fie prăjită și poate fi măcinată pentru a obține făină de hrișcă, din care se pot prepară tăiței sau chiar pâine.

Hrișca nu conține gluten

„Semințele de hrișcă nu conțin gluten și sunt o alternativă excelentă la cerealele pe baza de gluten”, spune nutriționistul Maz Packham. Chiar dacă nu urmezi o dietă fără gluten, să optezi pentru hrișcă în locul cerealelor de baza din dieta ta este o modalitate bună de a-ți diversifică alimentația.

Și pe lângă faptul că nu conțîn gluten, semințele de hrișcă îți pot ajută și intestinele datorită conținutului ridicat de fibre, având 10 gr de fibre la 100 gr de hrișcă.

Citește și: Dietă uimitoare cu hrișcă și chefir: slăbeșți până la un kilogram pe zi!

„Este bogată atât în fibre solubile, cât și insolubile, ambele fiind esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv”, spune nutriționista. Fibrele ajută în același timp la eliberarea lentă a energiei. „Hrișca este un aliment cu indice glicemic scăzut, iar asta înseamnă că nu duce la creșterea rapidă a glicemiei din sânge după ce o mănânci”, adaugă experta.

Mai mult, acest aliment sănătos este bogat în nutrienți esențiali. „Hrișca este o sursă bună de magneziu, cupru, fosfor și vitamine din grupa B”, declara Packham. De asemenea, nutriționiștii citați de womenshealth.com spun că hrișca are mai mult potasiu, vitamine și minerale decât multe alte cereale precum orezul, ovăzul sau porumbul.

Cum consumăm hrișcă?

Poți adaugă hrișcă în diverse preparate în locul oricărei alte cereale sau pseudocereale, de la pilaf și până la salate.

“Crupele de hrișcă sunt semințele integrale ale plantei de hrișcă și pot fi fierte în lapte sau apă pentru a face terci, pot fi adăugate întregi în supe sau pot fi coapte cu nuci și semințe pentru a obține granola”, mai adaugă Packham.

De altfel, poți cumpără făină de hrișcă direct din comerț pentru a-ți face pâine de casă: “Poate fi folosită la pâine, brioșe sau clătite”, încheie Packham.

FOTO: Shutterstock | SURSA: Women’s Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc