De ce dormim mai puţin pe măsură ce îmbătrânim?

La bătrâneţe, tulburările de somn pot fi un efect secundar al depresiei, anxietăţii sau al unor probleme respiratorii. Somnul ajută la învăţarea unor abilităţi noi şi la îmbunătăţirea stării de spirit, însă odată cu înaintarea în vârstă un somn odihnitor este din ce în ce mai rar.
  • Publicat:
De ce dormim mai puţin pe măsură ce îmbătrânim?

La bătrâneţe, tulburările de somn pot fi un efect secundar al depresiei, anxietăţii sau al unor probleme respiratorii.

Somnul ajută la învăţarea unor abilităţi noi şi la îmbunătăţirea stării de spirit, însă odată cu înaintarea în vârstă un somn odihnitor este din ce în ce mai rar, scrie Business Insider, citat de ZF.ro.

Cercetătorii semnalează că insuficienţa somnului, indiferent de vârstă, poate avea repercusiuni grave asupra sănătăţii.

Odată cu înaintarea în vârstă oamenii tind să doarmă mai puţin, iar calitatea somnului este mult mai scăzută, intervenind numeroase treziri de-a lungul nopţii. Pentru câteva ore, în timpul somnului profund activitatea cerebrală intră în repaus.

De-a lungul timpului, cercetătorii s-au luptat pentru a afla motivul pentru care odată cu vârsta apar tulburările de somn.

În anii ’90, cercetătorii au identificat la şoareci un compartiment al creierului care acţionează ca un buton de start al somnului. La începutul acestui an aceeaşi echipă de cercetători a descoperit că şi oamenii au o secţiune a somnului la nivelul creierului, care pe măsura înaintării în vârstă îşi pierde celulele.

După descoperirea iniţială, cercetătorii au analizat un studiu realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane de 65 de ani care au acceptat să fie monitorizate în timpul somnului pe parcursul întregii vieţi. Studiul a arătat că persoanele care pierd un număr mare de celule cerebrale au un somn fragmentat – se trezesc de nenumărate ori în timpul nopţii.

Relaţia dintre celule şi somn este foarte strânsă: cu cât o persoană are mai putine celule în acea secţiune a creierului cu atât somnul este mai fragmentat, iar memoria acelei persoane mai afectată

Somnul insuficient afectează memoria, însă în timpul somnului adânc creierul este relaxat şi poate transfera informaţiile în cortexul prefrontal, adică în zona amintirilor de lungă durată. Însă, cum majoritatea oamenilor nu se bucură de un somn profund pe toată durata nopţii, un studiu recent arată că amintirile nu pot ajunge în zona memoriei de lungă durată, ci rămân în zona memoriei de scurtă durată, de unde sunt înlocuite foarte repede de evenimente noi.

Urmărește CSID.ro pe Google News