Tu știi ce rol are sarea adăugată în apa în care fierb ouăle? Se pare că acest lucru ajută la prevenirea crăpării cojii de ou. În plus, este împiedicată scurgerea conținutului oului în apa în care fierbe.
Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, explică în detaliu adevărul științific din spatele acestui fenomen, pe pagina sa de Facebook, Știință cu sare și piper:
Puțină sare adăugată în apa în care fierbem ouă contribuie substanțial la prevenirea spargerii și curgerii acestora în momentul fierberii. O explicație științifică a acestui fenomen este că sarea reglează presiunea din apa de fierbere, împiedicând astfel pătrunderea unei cantități mari de apă în interiorul oului care să ducă în final la spargerea cojii.
Așadar, ca să obținem ouă fierte cu coaja și conținutul intacte, le vom asezona cu puțină sare în momentul fierberii lor!
Timpul de fierbere a ouălor depinde de textura pe care o dorești: vrei un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare?
De asemenea, trebuie reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă. Așadar, cronometrează timpul de fierbere când apa începe să fiarbă, nu când pui ouăle în apă!
Vezi mai jos cât timp se fierb ouăle în funcție de cum îți place gălbenușul: